DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Circa 57% dintre IMM-urile care îşi închid operaţiunile comerciale o fac din cauza atacurilor cibernetice

Shutterstock
atac cibernetic

Circa 57% dintre întreprinderile mici şi mijlocii care îşi închid operaţiunile comerciale o fac din cauza atacurilor cibernetice, ceea ce subminează încrederea în afaceri şi afectează procesul de transformare digitală în Europa, se arată într-un raport difuzat de trei organizaţii specializate în cybersecurity, relatează agenţia EFE.

Raportul, publicat joi de EIT Digital, Fundaţia Digitală Globală şi Huawei, se doreşte să servească drept ghid pentru ca IMM-urile să poată evita atacurile cibernetice, potrivit Agerpres.

Directorul de securitate cibernetică de la Huawei, David Harmon, a explicat pentru EFE că acest ghid include "sfaturi practice", destinate atât angajatorilor cât şi angajaţilor din IMM-uri, despre cum poate fi îmbunătăţit controlul accesului, gestionate vulnerabilităţile şi asigurat backup-ul datelor.

În Europa există în jur de 25 de milioane de IMM-uri, în care lucrează circa 100 de milioane de persoane, şi acestea reprezintă peste jumătate din Produsul Intern Brut al UE.

De aceea, securitatea cibernetică a IMM-urilor este fundamentală nu numai pentru garantarea securităţii populaţiei din UE, dar şi pentru asigurarea lanţului de furnizare, deoarece, conform ENISA, atacurile asupra acestor lanţuri au reprezentat 17% din totalul atacurilor cibernetice, în 2022, faţă de 1% în 2021.

Conform datelor Forumului Economic European, în primele luni ale pandemiei de Covid, atacurile tip phishing (o modalitate frauduloasă prin care se încearcă obţinerea datelor private ale utilizatorilor) au crescut de şapte ori.

În plus, ghidul avertizează că 82% dintre cazurile de violare a datelor implică un factor uman, ceea ce, explică acesta, este legat de lipsa de conştientizare privind atacurile cibernetice ale unor angajaţi sau utilizatori.

De aceea, cele trei organizaţii consideră că asigurarea datelor confidenţiale şi protejarea lor faţă de furturi trebuie să fie un "element esenţial" al formării abilităţilor cibernetice ale angajaţilor.

Pe de altă parte, Harmon a dat asigurări că securitatea IMM-urilor este "o prioritate foarte importantă "pentru UE, fiindcă acestea sunt o parte intrinsecă a economiei sale.

Pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică, UE are în vedere acţiuni ce vizează investiţiile şi reglementarea. În ultimii ani a aprobat diverse normative şi programe de finanţare, precum programul Horizon Europe, care alocă fonduri pentru cercetarea securităţii cibernetice, sau programul Europa Digitală.

Însă, conform unui studiu al Consorţiului Internaţional pentru Certificarea Securităţii Sistemelor Informatice, în 2021 lipseau în Europa peste 200.000 de specialişti în securitate, o cifră pe care în 2022 Comisia Europeană a estimat-o la 500.000 de specialişti.

Astfel, studiul explică faptul că IMM-urile se confruntă cu dificultăţi în a avea acces la specialişti în securitate cibernetică în momentul în care au nevoie de consiliere specializată privind încorporarea securităţii cibernetice în operaţiunile lor.

În 2022, 80% dintre organizaţii au suferit una sau mai multe infracţiuni care pot fi atribuite lipsei de abilităţi în cibersecurity şi/sau lipsei de conştientizare în ceea ce priveşte securitatea cibernetică la locul de muncă.

Harmon a explicat că în ghid sunt furnizate materiale ale unor organizaţii şi agenţii de securitate, precum şi acces la diferite locuri unde IMM-urile pot găsi mai multe informaţii privind combaterea riscului cibernetic şi unde pot merge în cazul în care suferă un atac cibernetic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.