Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cîțu: Subvenţia la gigacalorie ar trebui să fie aplicată DOAR pentru persoanele care au nevoie de un ajutor

inquamFOTO/Octav Ganea
citu Guvern

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi, că, odată cu intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil, subvenţia la gigacalorie ar trebui să fie aplicată doar pentru persoanele care au nevoie de un ajutor, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat la dezbaterea online "Plafonare versus compensare", organizată de DC News, dacă, odată cu aplicarea Legii consumatorului vulnerabil şi a măsurilor de compensare la plata facturilor de energie şi gaze, se va renunţa la subvenţia pentru gigacalorie.

"Păi, acesta este rolul acestui consumator vulnerabil - nu? De a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie, pentru că astăzi, de exemplu, în Bucureşti subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această Lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis şi primarilor şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget", a declarat Cîţu.

Prim-ministrul a adăugat că, din câte ştie, Bucureştiul are cea mai mare subvenţie pe gigacalorie.

"Şi, totuşi, Bucureştiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebuit să vină soluţia şi dinspre partea Primăriei, din altă parte. N-a venit, o să vină acum de la noi: doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi ajutor", a transmis Florin Cîţu.

Întrebat dacă susţine că, odată intrată în vigoare Legea consumatorului vulnerabil, această subvenţie pentru gigacalorie nu ar trebui să mai fie acordată de către autorităţile locale, premierul a explicat: "Exact. Deci eu spun că, în acest moment, ar trebui să ne mutăm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi acea subvenţie, ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze".

"Ştim cu toţii că, de fapt, o mare parte din costul pe care îl plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii şamd. Cumva trebuie să tăiem lucrurile şi (...) ori avem companii eficiente, ori... Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit", a subliniat Cîţu.

Premierul a precizat că de Legea consumatorului vulnerabil ar urma să beneficieze 550.000 de gospodării, adică aproape un milion de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.