Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIUDĂȚENIA din HG-ul cu noile restricții: Cum a ajuns Facebook-ul lui Florin Cîțu să devină supra-lege

Inquam Photos / Octav Ganea
florin citu

Hotărârea Guvernului privind noile măsuri de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

În mod normal, HG-ul ar trebui să intre în aplicare de la publicarea în MO, așa cum arată alin. 3 din art. 12, cu referire la alin. 1 din art. 11.

Citește și: S-ar pregăti debarcarea lui Vlad Voiculescu! USR-PLUS i-ar fi găsit deja înlocuitor

Însă, Florin Cîțu a venit, vineri, la prânz, și a scris, pe Facebook-ul său, că ”Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie.”.

Însă, lucrurile interesante abia acum vin. În HG-ul publicat în MO nu scrie data de la care intră în vigoare. Ceea ce face ca postarea lui Florin Cîțu de pe Facebook, coroborată cu înțelegerea lui verbală cu Raed Arafat, să devină supra-lege.

Citește și: Sindicaliștii din Poliție: Cu ce se deosebește Cîțu de Dăncilă, dacă iese la declarații publice fără să aibă habar de materia respectivă?

Dar, ciudățenia capătă dimensiuni mai mari. Pentru că intră în vigoare abia de duminică, dacă ne luăm după postarea devenită supra-lege a lui Cîțu, comunitatea evreiască se află, sâmbătă, în imposibilitatea de a-și manifesta religiozitatea chiar de sărbătoarea Pesah.

În HG este prevăzut că ”în 27 şi 28 martie, este permisă circulaţia până la ora 22,00 pentru participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea de Pesah”. Ori, cum circulația este interzisă, în zonele carantinate, de exemplu, evreii din acele localități nu pot merge la sinagogă. Așadar, situația este extrem de stranie.

Citește și: Video. Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Raed Arafat, internat la Spitalul de Psihiatrie

Mai precizăm că în lipsa unei referiri la data la care HG intră în vigoare, documentul își produce efectele chiar de la publicarea în MO. Ori, dacă are deja efecte, ar însemna că autoritățile nu respectă legea, pentru că nicăieri în țară nu au fost aplicate noile restricții.

Iată ce prevede legislația referitoare la intrarea în vigoare a documentelor emise de Guvern:

Citește și: Rareș Bogdan atenționează: Se încearcă atragerea cetățenilor europeni către idei precum egalitarism, desființarea proprietății, desființarea valorilor tradiționale

Articolul 12

(1) Legile și ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, și expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.

(2) Ordonanțele de urgență ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiția depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.

Citește și: Sorin Grindeanu, ieșire în forță: ‘Îl atenționez pe ministrul Lucian Bode că aștept extrem de rapid ca acest Corp de control să prezinte raportul, pentru că nu cred că Ana Munteanu a acționat de capul ei’

(3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepția legilor și a ordonanțelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.

Articolul 11

(1) În vederea intrării lor în vigoare, legile și celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităților administrative autonome, precum și ordinele, instrucțiunile și alte acte normative emise de conducătorii organelor administrației publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Citește și: Turnătoria devine modă în ‘Noua Democrație’! După ce o consilieră USR de Timișoara a descins cu jandarmii la un restaurant, Drulă de la Transporturi se duce direct la DNA! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.