Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Civilii din Mosul sunt atacaţi sistematic de jihadiştii islamişti

Combatanţi ai grupării Stat Islamic (SI) au atacat în mod deliberat civili care au refuzat să servească drept scuturi umane în timp ce jihadiştii se retrăgeau din calea forţelor irakiene la Mosul, fieful jihadist din nordul Irakului, a denunţat miercuri organizaţia Human Rights Watch (HRW), citată de AFP, potrivit agerpres.

Mosulul, al doilea oraş ca mărime din Irak, este teatrul unor intense lupte de la lansarea unei ofensive vizând alungarea jihadiştilor din localitate. Forţele armate irakiene, susţinute de către coaliţia internaţională antijihadistă, au reuşit să preia controlul asupra cartierelor din estul Mosulului, dar SI deţine în continuare controlul în vestul oraşului.

Citeşte şi: Preşedintele ales al SUA confirmă existenţa unui război între religii la scară mondială

Dintre cei circa cincizeci de locuitori din estul Mosulului care s-au refugiat în Kurdistanul irakian şi au putut fi intervievaţi de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, 31 au vorbit despre atacuri ale jihadiştilor. Unele au fost comise de către trăgători izolaţi, altele cu obuze de mortieră, cu maşini capcană sau cu bombe artizanale, care au ucis sau au rănit civili, fără discriminare sau direct, a explicat HRW într-un raport.

Potrivit HRW, jihadiştii şi-au motivat atrocităţile prin faptul că victimele ''au refuzat să se supună ordinelor (Statului Islamic) de a-i urma pe jihadişti în cursul retragerii lor către zonele situate în vestul Mosulului controlate încă de către gruparea extremistă".

Mosulul este ultimul bastion al SI în Irak şi are o importanţă aparte pentru grupare, deoarece în moscheea Al-Nouri, din centrul oraşului, liderul jihadiştilor, Abou Bakr Al-Baghdadi, a anunţat instaurarea unui ''califat'' în 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.