Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJUE amendează Polonia cu 1 milion de euro pe zi: sunt nemulțuiri privind nerespectarea unor verdicte ale justiţiei comunitare

lsj.com.au
justitie

Curtea de Justiţie a UE a dispus miercuri Poloniei să plătească un milion de euro pe zi pentru că nu a respectat verdictele justiţiei comunitare privind desfiinţarea camerei disciplinare a Curţii supreme, relatează DPA şi Reuters, arată Agerpres.

"În verdictul emis astăzi, vicepreşedintele tribunalului obligă Polonia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi, din momentul în care verdictul a fost comunicat Poloniei", se menţionează în comunicatul CJUE.

Polonia a comunicat că va desfiinţa camera disciplinară în cadrul unor reforme mai ample, dar nu a prezentat până acum un plan detaliat.

La jumătatea lui iulie, CJUE a stabilit că noua camera disciplinară a Curţii supreme din Polonia nu garantează imparţialitatea şi independenţa şi, în consecinţă, încalcă legea UE.

Respectarea de către Varşovia a acestei decizii este necesară "pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil la ordinea legală a Uniunii Europene şi la valorile pe care Uniunea este fondată, în special cea a statului de drept", s-a menţionat atunci într-un comunicat al Curţii.

Înfiinţată în 2018, camera disciplinară poate concedia orice judecător şi procuror, făcându-i pe unii să se teamă că ar putea fi folosită pentru a pedepsi magistraţii pentru deciziile lor, afectându-le astfel independenţa.

Pe 9 septembrie, Comisia Europeană a cerut CJUE să dicteze amenzi zilnice pentru Polonia pentru neimplementarea deciziilor UE. Acest moment a reprezentat însă o escaladare a unei dispute de lungă durată privind o serie de reforme judiciare efectuate în ultimii ani.

"Sistemele judiciare din întreaga UE trebuie să fie independente şi corecte", afirma atunci preşedinta CE, Ursula von der Leyen.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.