Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clădirile istorice private din Timișoara o să fie renovate cu bani de la stat

institutfrancaics.ro
institut francez timisoara

Programul de renovare a clădirilor istorice private din Timişoara, cu bani publici, a fost adoptat de consilierii locali, acesta adresându-se imobilelor din cartierele vechi Cetate, Iosefin, Traian şi Elisabetin, informează Agerpres.

De acest program de sprijin pentru reabilitările faţadelor pot beneficia şi clădirile din ansambluri istorice şi din situri. Ajutorul financiar primit de proprietari de la primărie trebuie rambursat acesteia în 10 ani, în acest timp apartamentul este ipotecat.

Potrivit consilierului local USR PLUS Paula Romocean, sunt două variante de finanţare, respectiv, un grant de 20% cu 80% finanţare rambursabilă (pentru clădiri monument istoric şi clădiri situate în ansambluri istorice) şi 50% finanţare rambursabilă (pentru clădiri situate în situri), fiind ales "modelul Oradea".

Fostul viceprimar al Timişoarei, consilierul local liberal Dan Diaconu, a remarcat faptul că "costurile la care primăria va executa aceste lucrări cresc semnificativ faţă de felul în care ar putea să-şi facă pe forţele proprii (reabilitarea, n.r.). Iluzia că se vor putea aplica ipoteci la palate cu 130 de apartamente, pe fiecare apartament în parte, cred că e departe de orice posibilitatea de a se întâmpla".

În fosta administraţie au fost depuse dosare pentru 18 imobile, dar nu a intrat în lucru niciunul. Primăria va avea discuţii cu proprietarii acestor imobile, dacă doresc sau nu să intre în noul program.

La palatele ultracentrale, în care locuiesc peste câte 100 de proprietari, se întrevede deja o problemă, întrucât nu toţi îşi vor da acordul de ipotecare până la achitarea valorii lucrărilor de reabilitare a faţadelor, către primărie. Un astfel de caz ar fi Palatul Loffler, vizavi de Operă, unde sunt 130 de proprietari.

Dan Diaconu atrăgea atenţia, în urmă cu o lună, că proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor neîntreţinute, cu sprijin din partea municipalităţii, anunţat de primarul Dominic Fritz, nu reprezintă decât "intenţii", întrucât nu a existat nicio consultare în acest sens, iar una din "cele mai mari aberaţii" este afirmaţia că municipalitatea ar ajuta proprietarii acestor clădiri cu o cotă de "finanţare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă". El sublinia, într-o postare pe Facebook, că primăria nu poate acorda sprijin în acest fel cetăţenilor, pentru că nu este bancă.

Citește și: EXCLUSIV Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.