Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Năsui: 'Puteam să vindem participaţia la Krivoi Rog când încă valora ceva. N-a vrut PNL. Acum nu mai valorează nimic'

Twitter
Claudiu Nasui

Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui afirmă, vineri, că România putea vinde participaţia la Krivoi Rog când încă valora ceva. ”N-a vrut PNL. Acum nu mai valorează nimic”, a afirmat Năsui, precizând că ucrainenii şi-au vândut participaţia, conform news.ro.

”Puteam să vindem participaţia la Krivoi Rog când încă valora ceva. N-a vrut PNL. Acum nu mai valorează nimic. Mai ţineţi minte participaţia României la combinatul de la Krivoi Rog pe care am vrut să o vând cât eram ministru? Ce să vezi, ucrainenii şi-au vândut participaţia”, a scris, vineri, pe Facebook, Claudiu Năsui.

Acesta afirmă că Krivoi Rog ”este o afacere păguboasă în care a intrat şi statul român în anii `80 alături de alte ţări din fostul bloc socialist”.

”Nu a funcţionat niciodată. Este un proiect tipic pentru economia socialistă. Un mamut inutil şi falimentar. De la revoluţie încoace combinatul nu a făcut decât să cheltuie bani publici pentru câteva firme conectate politic. Celelalte ţări din blocul socialist cu care eram în proiect, şi-au asumat pierderea şi s-au retras de mult. România a rămas singură împreună cu Ucraina în proiect, plătind an de an 3 firme să facă „pază”. Doar pază nu au făcut, de acolo furându-se non-stop literalmente ca din codru”, a mai scris fostul ministru.

Acesta susţine că a vorbit despre această afacere pentru că nu a suportat ”grupurile de interese care tot sifonează bani din ministerul Economiei”.

”Evident, am călcat pe un viespar întreg. Cu greu am reuşit să trec un memorandum care prevedea paşii de vânzare. Dar, atunci când am pus pe circuit şi OUG-ul prin care să facem vânzarea efectivă (licitaţie deschisă internaţională, să nu aibă cum fura băieţii), ghiciţi ce s-a întâmplat? A fost blocat pe circuitul de avizare. Mulţumim, PNL”, a mai scris Năsui.

Acesta consideră că ”ar fi fost foarte bine pentru România să scape de această investiţie păguboasă înainte de război, atunci când încă mai valora ceva”.

”Nu zic că am fost eu vizionar. Evident nu ştia nimeni că va începe războiul. Dar era o idee bună pentru statul român să vândă ceea ce în mod evident era o gaură neagră. N-au vrut „partenerii” de guvernare”, a mai scris Năsui.

”Dar culmea ironiei ştiţi care e? Că în timp ce PNL mă bloca pe mine să vând, Ucraina, singura ţară cu care mai eram în proiect, a vândut. Fix cu două luni înainte să înceapă războiul a vândut. Nu era bine să-şi fi vândut şi România participaţia înainte de război? Mai recupera ţara ceva bani şi închideam o gaură neagră”, a adăugat Năsui.

Potrivit Profit.ro, statul ucrainean şi-a vândut, cu două luni înainte de declanşarea războiului, participaţia de circa 56% din combinatul gigant neterminat de îmbogăţire a minereurilor acide cu conţinut de fier de la Krivoi Rog.

În proiectul "multinaţional" gigant al ţărilor din fostul bloc socialist demarat în anii ’80 şi abandonat în urmă cu aproape 25 de ani, România a rămas cu o cotă de 28%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.