Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clipe de TENSIUNE pentru fostul șef al Parchetului Judecătoriei Buhuși - ICCJ a început judecarea apelului în dosarul de fugă de la locul accidentului

judecator justitie

Un complet de cinci judecători al instanței supreme a început, marți, dezbaterea apelului declarat de PICCJ dar și de Radu Dimitriu, fostul procuror șef al PArchetului de pe lângă Judecătoria Buhuși în dosarul în care acesta a fost deja condamnat de un complet de trei magistrați de la aceeași instanță pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice și fugă de la locul accidentului.

La termenul de marți al procesului instanța a cerut părților care au declarat apel să prezinte lista probelor pe care le solicită pe parcursul judecării în această fază.

Procurorul prezent la ședință a explicat că Parchetul nu are probe noi în acuzare iar avocatul lui Radu Dumitriu a cerut administrarea unor noi probe precum un supliment de expertiză în cazul expertiyei alcoolemiei, un raport al INML privind starea de sănătate a clientului său la momentul prezentării la spital, audierea unor grefiere și a unui jandarm, despre care Dimitriu a declarat că sunt persoane potrivnice lui dar și alte probe cu documente.

Apărare desființată de procuror

„Adresa la politia Buhuși nu e relevantă. Persoanele au dat deja declarații. Toți acești martori au declarat că nu l-au văzut la fata locului când au ajuns la eveniment .

Privind efectuarea de către INML a unei noi expertize de recalculare a alcoolemiei spunem că raportul depus la dosar a fost avizat de comisia de avizare și control. Peste acest aviz nu se poate trece decât printr-o nouă expertiză.

Există deja trei valori rezultate urmare a trei testări. Nu se poate schimba si face la nesfârșit această expertiză. Respingeți efectuarea unei noi expertize.

Expertiza privind leziunile din 16 10 2015 avute de inculpat nu este necesara. La cinci ani de la fapta nu se mai poate face in acest moment procesual.

Niciunul dintre martori nu e util soluționării cauzei. Soția inculpatului, Agnes Dimitriu poate avea o poziție subiectivă în cauza. Ea nu a fost prezentă la fața locului”, a explicat procurorul în fața judecătorilor ICCJ.

Vrea să dea declarație

Întrebat de instanță dacă dorește să dea o declarație și la care moment al procesului fostul magistrat a spus că vrea să dea o decalrație cât mai rapid prin care să explice de altfel și poziția unora dintre martori cu care nu s-ar afla în cele mai bune relații.

Astfel instanța a stabilit ca judecarea apelurilor din dosarul lui Dimtriu să se reia în 29 iulie dată la care acesta va fi audiat de către cei cinci magistrați.

Doi ani și opt luni cu suspendare

„În baza art. 336 alin. 1 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Dimitriu Radu la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influen?a alcoolului.

În baza art. 338 alin. 1 din Codul penal condamnă pe inculpatul Dimitriu Radu la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului.

În baza art. 38 alin. 1 raportat la art. 39 alin.1 lit. b) din Codul penal, inculpatul Dimitriu Radu va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare, în final, 2 ani şi 8 luni închisoare.

În baza art. 91 din Codul penal, suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatului Dimitriu Radu, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 92 din Codul penal, care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În conformitate cu dispoziţiile art. 93 alin. 1 din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul Dimitriu Radu trebuie să respecte măsurile de supraveghere şi să execute obligaţiile ce îi revin, după cum urmează:

- să se prezinte săptămânal la Serviciul de probaţiune Bacău la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, orice schimbare de locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 3 din Codul penal, obligă inculpatul Dimitriu Radu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Serviciului Public de Asistență Socială Bacău sau Centrul de Îngrijire şi Asistență Socială Bacău, instituții aflate sub autoritatea Consiliului Local Bacău.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă pe inculpatul Dimitriu Radu la plata sumei de 14.000 și cheltuieli judiciare către stat pentru faza de urmărire penală şi judecata în primă instanţă”, a stabilit prima instanță de judecată în februarie 2019.

A plecat la spital unde a băut alcool...

În august 2017 fostul prim procuror Radu Dimitriu a fost trimis în judecată pentru fapte penale comise la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia.

Concret procurorii acuză că acesta ar fi băut și ar fi condus apoi mașina cu care a produs un accident de circulație fără victime. Anchetatorii afirmă că bărbatul nu ar fi fost găsit la locul accidentului deși conducătorul celeilalte mașini ar fi suferit o traumă minoră.

Concret, Dimitriu ar fi fost găsit după un timp la spital unde ar fi așteptat o lungă perioadă  de timp în fața camerei de urgențe.

În vreme ce anchetatorii PICCJ spun că Dimitriu consumase băuturi alcoolice înainte să urce la volan apărarea acestuia susține că bărbatul ar fi consumat puțin alcool când a ajuns la spital.

Concret, spune apărarea, acesta ar fi confundat o sticlă de băutură spirtoasă cu una de apă și ar fi luat un gât sănătos. Urmare acestui fapt alcoolemia depistată la testare a fost de 2,2 la mie.

Potrivit unor martori din dosar fostul magistrat ar fi consumat alcoolo chiar în incinta unității de parchet după care ar fi plecat cu mașina.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.