Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clubul Fermierilor Români propune aplicarea unei strategii naţionale de gestiune integrată a apei pentru agricultură

Facebook/Rodbun Grup
combina treiera agricultura

Elaborarea şi punerea în aplicare a unei Strategii naţionale de gestiune integrată a apei pentru agricultură va asigura cadrul pentru un program multianual de investiţii publice în vederea modernizării sistemului naţional de irigaţii şi susţinerea programului care vizează proiectele locale de irigaţii, susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

"Realizarea şi implementarea unei strategii integrate a apei pentru agricultură reprezintă singura cale pentru armonizarea măsurilor de asigurare a funcţionării şi extinderii infrastructurii de îmbunătăţiri funciare cu respectarea noilor prevederi europene privind agricultura (Reforma PAC), de mediu şi climă (Pactul Ecologic European şi Strategiile subsecvente - Biodiversitate şi Farm to Fork)", se menţionează în comunicat.

Astfel, strategia urmează să asigure un cadru de convergenţă şi coerenţă pentru toate măsurile şi proiectele care privesc gestiunea apei şi solului pentru agricultură, printr-o coordonare care să asigure în mod eficient, responsabil şi sustenabil echilibrul între nevoia asigurării securităţii alimentare a României şi realizarea obiectivelor necesare în zona de mediu şi climă.

Totodată, Clubul Fermierilor Români propune valorificarea analizelor, evaluărilor şi proiectelor privind reforma sistemului de gestiune a apei pentru agricultură cuprinse în propunerea de reformă făcută recent de MADR în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi realizările din cadrul Planului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii.

"Succesul strategiei depinde de asigurarea unei cooperări eficiente guvernamentale inter-instituţionale (Guvern - MADR, MMAP, MDLPA, MFP) şi multi-parteneriale (public-privat-neguvenamental), pentru o planificare financiară multi-anuală şi multi-sursă coerentă a măsurilor de modernizare a infrastructurii, astfel încât să fie realizat echilibrul între noile condiţii de mediu şi climă şi asigurarea competitivităţii fermelor din România", mai susţin reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

Astfel, în mod concret, soluţionarea problemelor existente de îmbunătăţiri ecosistemice şi funciare poate fi realizată în noul context european al Politicii Agricole Comune printr-o abordare integrată a gestiunii resurselor sol - apă - aer, pentru o productivitate optimă şi sustenabilă, care să ţină cont în egală măsură de protecţia mediului şi de competitivitatea fermierilor.

"Refacerea sistemului de irigaţii reprezintă o problemă pe care România n-o mai poate amâna. Diminuarea producţiei agricole din ultima perioadă, cauzată de lipsa de precipitaţii, a condus la realizarea unui randament scăzut a celor mai importante culturi agricole la nivel naţional. Întregul spaţiu comunitar beneficiază în mod direct de materia primă oferită de ţara noastră, iar o diminuare a acesteia va conduce la o instabilitate a securităţii alimentare, un aspect extrem de important în această perioadă", se mai spune în comunicat.

Clubul Fermierilor Români propune, printre altele, crearea la iniţiativa MADR a unui Consiliu inter-ministerial cu participarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Cercetării şi Digitalizării, Ministerului Finanţelor Publice şi multi-parteneriate (inclusiv mediul universitar şi asociaţii) pentru elaborarea Strategiei naţionale integrate de gestiune a apei pentru agricultură, a Planului de acţiune privind implementarea Strategiei, inclusiv estimări bugetare, termene şi responsabilităţi în program.

De asemenea, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români recomandă elaborarea şi implementarea Programului naţional privind dezvoltarea proiectelor locale de irigaţii (ca parte a Strategiei) vizează unele direcţii printre care simplificarea şi armonizarea legislativă care să încurajeze proiectele locale de irigaţii, coordonare inter-agenţii din cadrul MADR şi MMAP pentru eficientizarea investiţiilor, reducerea birocraţiei şi încurajarea proiectelor locale cu finanţare privată, precum şi facilităţi fiscale pentru investiţiile (private/fermieri) în proiectele de irigaţii locale.

Totodată, aceştia propun elaborarea unui Ghid de bune practici şi proiecte în domeniul gestionării integrate a apei pentru agricultură. Acesta ar urma să ţină cont de armonizarea cu legislaţia europeană referitoare la problemele de mediu, climă şi agricultură, modele de proiecte (tipologie) în acord cu reglementările europene de mediu şi dezvoltare durabilă (pe tipuri de ferme/culturi; zone geografice; specificitatea reliefului) şi de identificarea surselor de finanţare complementare pentru susţinerea investiţiilor în proiectele de irigaţii locale.

În data de 23 iunie 2021, Clubul Fermierilor Români a prezentat propunerea privind elaborarea Strategiei integrate de gestiune a apei pentru agricultură în cadrul întâlnirii cu conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la care au participat fermieri membri în Club (în particular din regiunea Dobrogea) şi reprezentanţi ai Consiliului Director al Clubului. Întâlnirea de la MADR este prima dintr-o serie de reuniuni iniţiate de Club pentru promovarea către ministerele responsabile din Guvern a propunerii de elaborare a Strategiei.

"Iniţiem această acţiune în consens cu membrii noştri, în principal cu fermierii din zonele afectate de secetă, inclusiv cei care deţin ferme în ariile de acoperire ale sistemelor de irigaţii şi desecare. Dorim să fim un contributor activ la elaborarea Strategiei, prin punerea la dispoziţie a unor experţi consultanţi români şi străini. De asemenea, lansăm invitaţia către universităţi şi institute de cercetare din România de a participa la proiectul coordonat de Club pentru elaborarea unor analize tehnice, economice şi de mediu privind modernizarea şi extinderea funcţionării unei infrastructuri de gestiune a apei pentru agricultură, care sa fie armonizat cu noile prevederi europene privind mediul şi clima, inclusiv cele care vor deveni operaţionale odată cu Pactul Ecologic European şi strategiile subsecvente", a declarat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Români.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri performanţi care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.