Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA a sancţionat postul Prima Sport 1 cu o amendă de 10.000 de lei: Radu Banciu - afirmaţii despre 'violenţa în cuplu'

Radu Banciu

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, postul Prima Sport 1, cu o amendă de 10.000 de lei, din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale de către moderatorul Radu Banciu printr-o serie de afirmaţii despre violenţa în cuplu.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis joi AGERPRES, întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului Prima Sport 1 pentru afirmaţii ale moderatorului Radu Banciu în cadrul ediţiei din 1 septembrie a emisiunii "Fotbal All Inclusive".

"Ştiu şi eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99%, asta îşi doreau, să le mai şi plesneşti din când în când. Da? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viaţa reală. O spun aşa, în cuplu, în intimitate. Dar în viaţa reală, nu se duce niciuna la televizor să spună: Dom'le, eu de abia aştept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta îşi doresc în realitate. O relaţie de tipul ăsta", a afirmat Banciu, potrivit CNA, informează Agerpres.

Membrii Consiliului au constatat încălcarea dispoziţiilor art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora "Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

În aceeaşi şedinţă, membrii CNA au sancţionat cu o somaţie publică postului Metropola TV deoarece, în cadrul emisiunii "Ne(-)am trezit" din 12 septembrie, moderatoarea Oana Lovin a lansat acuzaţii la adresa primarului general Nicuşor Dan, fără a ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului (exemplu: "Concluzia mea era domnul ăsta Nicuşor are un interes cu acel imobil sau cu acel teren; acolo dumnealui are ceva interese ori reprezintă interesele altcuiva").

De asemenea, postul România TV a primit o somaţie publică pentru ediţiile din 10 şi 11 septembrie ale emisiunii "România Te Vede", pe motiv că au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului (printre titlurile afişate pe ecran: "Jandarmii toarnă tot în faţa procurorilor militari"; "Clotilda, prinsă de procurorii militari!" "Cum s-a coordonat hoţia cu sacii de vot").

CNA a analizat şi rapoartele întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a unei sesizări primite pentru modul în care a fost reflectat, în cadrul emisiunilor de ştiri, tragicul accident care a avut loc în data de 16 iunie pe şoseaua Pipera-Tunari, în care o tânără motociclistă şi-a pierdut viaţa.

"Au fost monitorizate emisiuni de ştiri din data de 17.06.2022 transmise de 5 posturi de televiziune (Antena 1, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1). Constatând încălcarea prevederilor art. 75 indice 1 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora "Radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepţia situaţiei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat", CNA a decis sancţionarea cu somaţie publică a postului Antena 1. Consiliul a avut în vedere emisiunea "Observator", ediţia de la ora 06.00, în cadrul căreia a fost difuzată ştirea cu titlul 'Tânără moartă, după ce a căzut de pe motocicletă'", precizează CNA.

Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare privind videoclipurile pieselor "Puta Ama", interpretată de Bia Khalifa şi "Indian", interpretată de AlbertNbn, identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube, membrii Consiliului au decis să transmită notificări atât către Google Ireland Limited, care are în portofoliu YouTube, cât şi Autorităţii de Reglemenare a Audiovizualului din Irlanda - Broadcasting Authority of Ireland - BAI.

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Control şi a decis să sancţioneze cu somaţie publică postul Informaţia TV din Satu Mare pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii "Agenda publică" din data de 17 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.