Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNAS anunță probleme cu Platforma informatică din asigurările de sănătate: Serviciile se acordă offline

Inquam Photos / Octav Ganea
CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, marţi, noi fluctuaţii şi disponibilitatea intermitentă a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), aşa că, din 8 noiembrie, serviciile se acordă offline. Medicii au reclamat de zile întregi disfuncţionalităţi şi se temeau că munca prestată nu va fi plătită în lipsa acestui anunţ oficial al CNAS.

CNAS anunţă, marţi, că există din nou probleme în funcţionarea PIAS, iar potrivit reglementărilor în vigoare serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim offline, potrivit news.ro.

”Transmiterea în PIAS de către furnizorii de servicii medicale şi de dispozitive medicale a serviciilor acordate în regim offline pe perioada întreruperii PIAS şi a serviciilor acordate offline anterior producerii întreruperii care aveau termen de transmitere pe perioada întreruperii, conform prevederilor contractuale, se face până la sfârşitul lunii în curs sau cel târziu până la termenul de raportare a activităţii lunii anterioare prevăzut în contract”, a transmis CNAS.

Aceleaşi dispoziţii se aplică şi în cazul programelor naţionale de sănătate.

”Având în vedere identificarea de fluctuaţii şi disponibilitatea intermitentă apărute în funcţionarea PIAS, care creează dificultăţi în desfăşurarea activităţii furnizorilor aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, vă informăm că începând cu data de 13.11.2023 sunt în derulare activităţi specifice pentru remedierea disfuncţionalităţilor apărute, iar pe perioada de indisponibilitate a PIAS, începând cu data de 08.11.2023, sunt aplicabile dispoziţiile legale mai sus menţionate, urmând ca prin ordin al preşedintelui CNAS să fie stabilită procedura de transmitere în PIAS a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate offline în această perioadă, a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate offline anterior producerii disfuncţionalităţilor, care aveau termen de transmitere în această perioadă, precum şi a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale acordate în luna octombrie 2023, care aveau termen de raportare în luna noiembrie 2023 şi care nu au putut fi raportate”, anunţă CNAS.

Situaţia producerii unor întreruperi în funcţionarea Platformei informatice din asigurările de sănătate trebuie să fie constatate şi comunicate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin publicare pe site-ul propriu.

Medicii au reclamat în ultimele zile disfuncţionalităţile în funcţionarea sistemului şi se temeau că serviciile nu vor fi plătite.

”SIUI face figuri şi merge ca o râşniţă, nu mai e un secret pentru nimeni. Dar, în contextul în care serviciile medicale nu ne mai sunt validate de mai mult de 3 zile lucrătoare, ele vor fi anulate, înseamnă muncă neplătită. Suntem într-un moment foarte dificil (...) Dar, o recunoaştere sinceră a faptului că nu sunt validate serviciile sub forma unui comunicat oficial de la CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ne dă o gură de aer să putem lucra liniştiţi în cabinete în sistem online. Şi e deja momentul să apară acest comunicat”, scria, luni seară, pe Facebook, Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti şi Ilfov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.