Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNCD, ajuns în buzunarul lui Dragnea. Control și dublu standard. Cazul Iohannis vs. deciziile privind lideri grei ai PSD

napocanews.ro
cncd

CNCD ar trebuie să fie  garantul  antidiscriminării în societate și un mecanism eficace  împotriva  oricăror derapaje de acest fel.   În schimb, în ultima perioadă instituția a făcut dovada unei practici de dublu standard. Contează cine e cel vizat. Ce a spus  reprezintă doar pretextul. Ieri, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancționat pe preşedintele Klaus Iohannis cu 2.000 de lei pentru folosirea termenului de penali. Cu alte ocazii însă, pentru  folosirea  unor replici mult mai dure de către anumite persoane publice, în special de către politicieni, sancțiunile au fost mult mai blânde.

Una dintre cele mai frumoase actrițe din România a ajuns în echipa premierului Viorica Dăncilă. Manuela Harabor pe post de consilier onorific

Potrivit anunțului oficial al CNCD, "utilizarea termenului “penali” de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei".

Votul a fost  foarte strâns , 5 la 4 în favoarea acestei soluții, votul decisiv venind din partea reprezentanților PSD  din Colegiul Director al CNCD.

Potrivit unor surse din această instituție, cei cinci care au votat pentru  sancționarea președintelui  sunt Thedora Bertzi, propusă de ALDE, și  Maria Lazăr, Luminița Gheorghiu, Cristian Jura și Tatiana Sandu. Toți cei patru  au fost propuși de PSD în acest Consiliu și calidați de Parlament în trecut. Tatiana Sandu  are și o anumită particularitate în propriul CV. Înainte de  noua funcție în CNCD, ea a fost președinta organizației de femei PSD Teleorman.

De cealaltă parte,  cei care s-au opus sancțiunii  și au considerat că referirile președintelui s-au încadrat în limitele normal de exprimare au fost președintele CNCD, Asztalos Csaba (UDMR),  și colegii săi Haller Istvan (UDMR), Ilie Dincă (minorități) și Claudia Popa (PNL).

Preşedintele CNCD a anunțat de altfel că va redacta propria opinie separată la decizia luată împotriva sancţionării preşedintelui Klaus Iohannis.

Plângere penală la DNA împotriva soților Klaus Iohannis și Carmen Iohannis

"8,3 km - 43,2 min - gata de motivarea opiniei separate - nu cred că există în RO judecător care să mențină decizia majoritară de sancționare de astăzi în speța cu "penali" - și prin opinia minoritară vom pune la dispoziția judecătorului toate motivele de fapt și de drept să corecteze decizia de astăzi", a scris  aseară pe Facebook Asztalos Csaba.

"Din punctul meu de vedere, luând în considerare jurisprudenţa privind Drepturile Omului şi contextul şi persoanele faţă de care s-a făcut declaraţia, această exprimare se încadrează în limitele libertăţii de exprimare. Persoanele faţă de care s-a făcut declaraţia nu fac parte dintr-un grup vulnerabil, ci sunt politicieni, iar Drepturile Omului spun că politicienii trebuie să aibă o toleranţă mai mare la critici", mai spunea același Csaba Asztalos, ieri la un post de televiziune.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că va contesta decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării de a-l sancționa cu 2.000 de lei, considerând măsura ca fiind una politică.

CNCD este vulnerabil în fața unei astfel de contestații și dacă  sunt luate în considerare decizii luate de Colegiul Director în cazuri mult mai grave de exprimare, în  special în situații care au privit anumiți lideri PSD.

Dacă președintele statului a fost amnedat pentru termenul de "penali",  senatorul PSD, Șerban Nicolae a primit doar  un simplu avertisment pentru remarca făcută la adresa deputatei USR, Cosette Chichirău: ”Am o poză cu dumneavoastră când faceți sex anal”.

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă  a fost și ea  exonerată de orice răspundere, majoritatea controlată de PSD din CNCD  hotărând că exprimarea ”Aceşti oameni cred că sunt autişti”  - aluzie la cei care vorbesc în Parlamentul European despre situația din România - este una normală.

Mai flagrant a fost cazul  fostului ministru Ioan Rus din timpul guvernării Ponta.  Referindu-se la românii care pleacă să muncească pentru un salariu mai bun în străinătate, Rus susținea că “de banii ăştia, copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă” .  Fostul ministru s-a ales doar cu un avertisment din partea CNCD,  dar ceea ce nu a reușit această  instituție să facă a  reușit indignarea opiniei publice. Rus a fost silit să  demisioneze  în fața acestei presiuni publice.

În schimb pentru același apelativ de "curvă",  adresat de această dată iubitei liderului PSD, Liviu Dragnea,  Times New Roman, o publicație  online de satiră și pamflet , a fost sancționată de același CNCD cu o amendă de 16.000 de lei și riscă un proces din partea mai multor reprezentante social-democrate în care se cer despăgubiri de jumătate de milion de euro.

Nu e de uitat nici  cazul fostului premier social-democrat Mihai Tudose , "recompensat" doar cu avertisment  după ce declarase:  ”Dacă steagul secuiesc flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag” -  aluzie la autoritățile din județele Harghita și Covasna.

Toate aceste exemple sunt elocvente pentru modul în care CNCD a ajuns doar una din multe instituții controlate de către actuala majoritate, în folosul reprezentanților acestei majorități. Deciziile politice au luat locul astfel deciziilor competente antidiscriminare la nivelul acestei instituții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.