Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNSAS vrea să scoată la lumină legăturile Securităţii în Justiţie: Solicitări de preluare a arhivei SIPA şi a arhivelor SRI

SIPA

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Justiției și cu cei ai SRI pentru preluarea arhivei SIPA și, respectiv a fondurilor de arhivă ale serviciului care privesc relația dintre magistrați și fosta Securitate.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis marți să solicite o întâlnire a conducerii consiliului cu reprezentanții Ministerului Justiției ”în scopul preluării dosarelor/documentelor din fondul SIPA referitoare la relaţia dintre judecători, procurori şi fosta Securitate”, transmite CNSAS într-un comunicat citat de MEDIAFAX.

CITEȘTE ȘI: Condimentele folosite în funcție de TIPURILE de preparate

De asemenea, CNSAS a cerut o întâlnire similară ”la nivel înalt” între consiliul și SRI ”în vederea predării integrale a fondurilor de arhivă şi realizării unei situaţii cu judecătorii şi procurorii din evidenţele create de fosta Securitate”, mai transmite instituția.

Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS ”va realiza un studiu referitor la relaţia judecători - procurori - organele fostei Securităţi până în 1989, în completarea volumului cercetătorului CNSAS Iuliu Crăcană, „Dreptul în slujba puterii. Justiţia în regimul comunist din România (1944-1958)”, se mai spune în comunicat.

În cadrul studiului va fi evidenţiată o temă dedicată cazurilor de ofiţeri ai fostei Securităţi pentru care era asigurată intrarea la Facultatea de Drept pe locuri rezervate, fără admitere, anunță CNSAS.

De asemenea, Direcţia Cercetare, Expoziţii, Publicaţii a CNSAS, în colaborare cu Direcţia Investigaţii şi Direcţia Juridică, va realiza un studiu-sinteză pe relaţia Miliţie-Securitate, mai transmite sursa citată.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a anunțat recent că a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr, după acuzațiile care i-au fost aduse în spațiul public privind refuzul său, ca fost procuror din perioada comunistă, de eliberare a disidentului anticomunist Iulius Filip din închisoarea de la Aiud, Lazăr făcând parte din comisia de eliberare condiționată.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie adevăratul motiv: De ce e bine să dormi cu șosetele în picioare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.