Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția guvernamentală, sacrificată, în Germania, în favoarea reformelor sociale

www.rp-online.de
andrea nahles

Partidul social-democrat german (SPD) a prezentat luni un proiect de reforme sociale care reprezintă o ruptură cu legile sale din anii 2000, cu riscul de a fragiliza coaliţia guvernamentală formată cu partidul conservator al Angelei Merkel, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si ALERTĂ Un alt deputat pleacă din PSD : Am decis că este timpul să 'mă rup' de acest tip de politică

Aceste planuri de reformă au fost dezvăluite luni de Andrea Nahles, lideră a SPD, partid membru al coaliţiei la putere din 2018 aflat în mare dificultate în sondaje.

În primul rând este vizată de SPD aşa-numita indemnizaţie Hartz IV, pe care partidul vrea să o transforme într-o "alocaţie cetăţenească". Înfiinţată sub mandatul cancelarului Gerhard Schroeder (SPD) în anii 2000 pentru a stimula piaţa muncii, ea constă într-o alocaţie nu prea consistentă la care au dreptul şomerii după peste un an fără un loc de muncă.

SPD-ul vrea să relaxeze controalele şi sancţiunile care guvernează sistemul pe care l-a instaurat odinioară pentru a împiedica situaţia în care persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să rămână fără indemnizaţia Hartz IV în caz de şomaj prelungit şi să ajungă, de exemplu, să-şi piardă locuinţa.

Printre reformele propuse este o creştere a salariului minim orar, o nouă alocaţie familială care înglobează mai multe ajutoare deja existente, precum şi stabilirea unei pensii minime, menită să-i ajute pe pensionarii cei mai săraci.

Prin aceste propuneri "luăm o poziţie clară", a explicat Andrea Nahles, luând astfel distanţă faţă de Uniunea Creştin Democrată (CDU). Ea a dat totuşi asigurări că în acest stadiu o plecare din coaliţie este "un subiect inexistent".

SDP trebuie să facă în vară, la jumătatea mandatului, un bilanţ al acţiunii coaliţiei, şi să decidă dacă să rămână sau nu alături de CDU până la viitoarele alegeri, prevăzute să aibă loc în 2021.

După adoptarea, duminică, a acestor reforme sociale de către SPD, criticile nu au întârziat să apară din partea CDU.

"SPD vrea să îngroape economia socială de piaţă", a declarat Volker Bouffier, lider al CDU în landul Hessa, pentru ziarele din grupul Funke Mediengruppe, arătând cu degetul către ambiţia partidului social-democrat de a "recâştiga alegători".

Andrea Nahles este şi ţinta criticilor venite din propria sa tabără. Fostul cancelar Gerhard Schroeder a pus sub semnul întrebării competenţele ei într-un interviu acordat săptămânalului Der Spiegel la începutul lui februarie. Sigmar Gabriel, fostul lider al partidului, ar pregăti şi el o revenire în prim-plan, potrivit presei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.