Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia antijihadistă, reunită la Copenhaga pentru a examina paşii de urmat împotriva ISIS

isis2

Principalii membri ai coaliţiei împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI) s-au reunit marţi la Copenhaga pentru a evalua nevoile şi acţiunile de urmat împotriva SI, care suferă în prezent puternice înfrângeri pe teren în Siria şi Irak, informează AFP. "Vom privi spre viitor şi vom determina să trebuie făcut în plus, dacă este cazul", a declarat pentru presă secretarul american pentru apărare, Jim Mattis, la scurt timp după sosirea sa la Copenhaga.

Mai multe mijloace de deminare în zonele de unde a fost evacuat SI sunt cu precădere necesare pentru coaliţie, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al guvernului american. De asemenea, sunt necesare fonduri şi mijloace suplimentare pentru a contribui la stabilizarea şi protecţia zonelor eliberate de sub controlul SI, potrivit unor responsabili prezenţi la reuniunea din capitala daneză.

Cincisprezece ţări sunt reprezentate la Copenhaga, la invitaţia ministrului danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen. Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, este de asemenea prezent. Pe teren, dinamica este de partea coaliţiei. După violente lupte de stradă, SI a pierdut controlul asupra celei mai mari părţi din bastionul său Mosul, în nordul Irakului, şi laţul se strânge în jurul grupării la Raqa, în Siria.

În acest context de retrageri militare pentru SI, problema reîntoarcerii a mii de combatanţi străini din rândurile SI în ţările lor de origine devine tot mai acută. Potrivit aceluiaşi responsabil al guvernului american, Interpolul a identificat 14.000 de astfel de combatanţi străini care au ajuns în Siria şi sunt încă în viaţă.

Cei mai mulţi sunt tunisieni, urmaţi de saudiţi, însă sunt de asemenea mii veniţi din Europa, dintre care circa o sută din Danemarca, a precizat acelaşi responsabil. Interpolul face parte din coaliţie, fiind al 68-lea membru al ei, conform Agerpres. Campania împotriva SI a debutat în toamna lui 2014 şi le-a permis forţelor irakiene, susţinute de lovituri aeriene şi instructori ai coaliţiei, să avanseze după serioase pierderi, recucerind oraşe precum Ramadi şi Fallujah.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.