Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia pentru Familie, scrisoare deschisă pentru preşedinte. Iohannis este invitat la un miting pentru familia Smicală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Coaliția pentru Familie și Platforma civică “ÎMPREUNĂ” îi transmis preşedintelui Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi cer să intervină într-un nou caz asemănător celui al familiei Bodnariu. De asemenea, preşedintele este invitat la un miting pentru unificarea familiei Cameliei Smicală, medic român căruia statul finlandez i-a luat cei doi copii.

Scrisoarea deschisă:

"Stimate Domnule Președinte,

Coaliția pentru Familie și Platforma civică “ÎMPREUNĂvă aduc la cunoștință situația tragică a copiilor doamnei doctor Camelia Smicală care sunt despărțiți de mama lor de aproape doi ani de zile. Această situație necesită, de urgență, implicarea activă și decisivă a statului român care trebuie să vină în sprijinul și în apărarea acestei familii. Lungul șir de abuzuri la adresa doamnei doctor Camelia Smicală și a familiei sale trebuie să înceteze.

Incapacitatea statului român de a-și apăra cetățenii transmite poporului român un mesaj de descurajare și dezamăgire.

Suntem aici în fața unui caz care, oricât ar părea de complicat din punct de vedere juridic, este un caz de nesocotire flagrantă a art. 9 alin. 1 din Conventia ONU privind drepturile copilului prin separarea celor doi minori de mamă, împotriva voinței lor, nesocotindu-se astfel relația fundamentală mamă – copil. Nimic nu poate legitima demersul autorităților finlandeze împotriva acestei mame și împotriva copiilor ei care își doresc necontenit să fie alături de mama lor.

Pentru noi este un caz de conștiință, o situație în care trebuie să primeze elementara solidaritate umană, apărarea interesului superior al copiilor de a fi alături de mama lor. În acest sens, credem că tot ceea ce putem face noi este să demonstrăm concret sprijinul pe care cetățenii români îl acordă familiei Smicală.

Totodată sperăm ca Președintele României să se implice și să facă demersurile necesare pe lângă autoritățile statului finlandez pentru a trata acest caz cu respectarea interesului superior al minorilor și fără distrugerea unei familii.

Cei doi copii sunt cetățeni români. Președintele României are datoria constituțională, nu numai morală, de a apăra viața, libertatea și exercitarea drepturilor fundamentale ale oricărui cetățean roman, indiferent de vârstă sau de locul unde se află el la un moment dat sau altul.

Având în vedere precedentul istoric pe care l-ați creat, coborând în mijlocul unei manifestații populare în iarna anului 2017, vă invităm Stimate Domnule Președinte, în mijlocul nostru, în ziua de 11 noiembrie, ora 12:00, pentru a demonstra împreună cu noi sprijinul de care cauza unificării familiei dr. Camelia Smicală se bucură în societatea românească."

***

Medicul român Camelia Smicală fost condamnată la 6 luni de arest, după ce a fost dată în judecată de statul finlandez pentru defăimarea autorităţilor, respectiv a executorilor judecătoreşti care au intervenit în forţă, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii.

Femeia s-a stabilit de 12 ani în Finlanda, fiind căsătorită cu un bărbat finlandez. În urma despărțirii de soț, acesta a reclamat-o că intenționează să plece în România împreună cu copiii, motiv pentru care, în primăvara anului 2015, autoritățile finlandeze au preluat copiii de la domiciliul mamei, instituind pentru aceștia măsuri de protecție în centre de plasament diferite. Camelia Smicală spune că executorii judecătorești finlandezi care au mers la domiciliul ei ca să îi ia copiii au fost deosebit de violenți și i-au provocat chiar fracturi costale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.