Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția pentru familie și slăbiciunile societății românești

coalitiapentrufamilie.ro

Astăzi, 23 mai, este de așteptat ca un camion de semnături să fie depuse de către Coaliția pentru familie la sediul Senatului. Scopul: o inițiativă legislativă care să modifice Constituția astfel încât căsătoria să fie definită ca uniunea dintre un bărbat și o femeie și nu doar "între soți". Coaliția, formată din mai multe organizații de orientare religioasă și susținută inclusiv de Biserica Ortodoxă Română, vrea, astfel, să prevină o posibilă legiferare a căsătoriilor între persoane de același sex.

Dezbaterea în jurul propunerii Coaliției are potențialul să dezvăluie mai multe slăbiciuni ale societății românești.

O primă problemă este că nu suntem pregătiți pentru această discuție. Interdicția apare înainte să apară o mișcare substanțială care să ceară "acces la căsătorie" sau măcar parteneriate civile pentru cuplurile homosexuale. Mai mult, asemenea cupluri nu sunt nici măcar (prea) vizibile în societate. Astfel, o dezbatere despre drepturile homosexualilor se va face fără ca omul de rând să aibă despre aceștia altceva decât o idee teoretică.

Apoi, dezbaterea ar putea revela o slăbiciune ascunsă a statului român în relație  cu Biserica. Căsătoria, ca instituție socială, este, probabil, mai veche decât istoria scrisă. Dar starea civilă este moștenită de stat de la preoții parohi.

Chiar și azi, nu este permisă desfășurarea unor căsătorii pur religioase, ci preotul la biserică te cunună numai după ce ai trecut pe la Primărie. Semn că cele două căsătorii nu sunt atât de "divorțate" pe cât ne place să credem.

Dacă amendamentul constituțional nu este admis, Biserica ar putea cere dreptul de a se separa de statul laic, oficializând propriile ceremonii. Teoretic, asta nu este o problemă. Practic, statul abia este prezent în anumite zone, în special în mediul rural; dacă pot să evite căsătoria civilă, multe cupluri ar putea să se limiteze la cea religioasă.

În sfârșit, dezbaterea s-ar putea suprapune parțial cu alegerile parlamentare. O ocazie pentru partidele noastre, deja confuze din punct de vedere identitar și ideologic, să se afunde și mai mult în contradicții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.