Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia PSD-ALDE şi-a pus în cap primarii de oraşe: 'Considerăm o eroare de neacceptat'

primar

Asociaţia Oraşelor din România critică Guvernul şi Coaliţia PSD-ALDE pentru felul în care a fost întocmit proiectul legii salarizării unitare. Primarii sunt nemulţumiţi că nu au fost primiţi la negocieri şi că sunt discriminaţi în comparaţie cu primarii de comune. AOR a trimis o scrisoare deschisă preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, premierului Grindeanu şi miniştrilor Vasilescu şi Shhaideh.

Vezi şi: ALERTĂ - Tren deraiat în Hunedoara. Cel puţin doi morţi

Textul scrisorii:

Excelenţei Sale Nicolae-Liviu Dragnea, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Excelenţei Sale Călin Anton Constantin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului

Excelenţei Sale Sorin Grindeanu, Prim-Ministrul României,

Doamnei Sevil Shhaideh, Viceprim-Ministru, Ministrul M.D.R.A.P.F.E.,

Doamnei Olguţa Vasilescu, Ministrul M.M.J.S.,

· Constatând că Asociaţia Oraşelor din România (AOR) nu a fost consultată în elaborarea PROIECTULUI DE LEGE - CADRU privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pe cale de consecinţă nici a anexei prin care se vor stabili indemnizaţiile pentru persoanele alese în funcţie, potrivit prevederilor Constituţiei României pentru <> din cadrul <>,

· Dat fiind faptul că la stabilirea indemnizaţiei primarului şi viceprimarului de comună, oraş sau municipiu trebuie să se ţină cont de responsabilităţile rezultate din complexitatea actului administrativ rezultat prin gestionarea serviciilor publice diferite ca multitudine, mărime, complexitate şi diversitate (licee; spitale; creşe; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; case de cultură; centre permanente pentru persoane în varstă şi alte servicii sociale; poliţie locală; gropi ecologice sau staţii de transfer, servicii de furnizare agent termic şi apă caldă ş.a.) pe care oraşele şi municipiile le organizează, atât pentru cetăţenii proprii, cât şi pentru cei din comunele învecinate,

· Avănd în vedere că prin “Legea 28/2014 pentru aprobarea OUG 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2014, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice” primarilor de comună li s-a majorat indemnizaţia cu până la 44,4 - 50,1 % (în funcţie de categoria comunei) în timp ce pentru primarii de oraşe şi municipii indemnizaţia a fost majorată cu până 8,7 - 16,6 % pentru oraşe, respectiv până la 0 - 7,2 % pentru municipii,

Asociaţia Oraşelor din România (AOR) le solicită decidenţilor cărora le este adresată această ”SCRISOARE PUBLICĂ”, să aibă în vedere următoarele:

1. La întocmirea grilei privind indemnizaţii pentru persoanele cu <> trebuie să se ţină cont de responsabilitatea diferită a primarilor de comune / oraşe / municipii rezultate din multitudinea, mărimea, complexitatea şi diversitatea activităţilor de administraţie şi a serviciilor publice pe care acestea le organizează şi gestionează potrivit legilor în vigoare.

De altfel, oraşul este cunoscut ca unitatea administrativ-teritorială cu funcţii administrative, industriale, comerciale, politice, sociale şi culturale destinate deservirii unei populaţii dintr-o zonă geografică mai întinsă decât limitele administrative ale acestuia, situate de regulă în comunele învecinate, în timp ce municipiul are funcţii administrative, industriale, economice, politice, sociale, culturale şi ştiinţifice destinate deservirii unei populaţii dintr-o zonă geografică mai întinsă decât limitele administrative ale acestuia, de regulă situate într-un areal mai mare decât al oraşului.

2. Indemnizaţiile primarilor si viceprimarilor să fie stabilite pe ranguri de unităţi administrativ-teritoriale (comune / oraşe / municipii), iar unităţile administrativ-teritoriale care au acelaşi rang să fie departajate pe categorii, conform prevederilor legale în vigoare.

Precizăm că rangurile şi categoriile unităţilor administrativ-teritoriale sunt stabilite conform legii pe baza numărului de locuitori, a elementelor şi nivelelor de dotare ale localităţilor rurale de rangul IV (comune) şi ale localităţilor urbane de rangul III (oraşe) şi de rangul II (municipii, altele decât reşedinţele de judeţ), precum şi a complexităţii actului administrativ rezultat prin gestionarea serviciilor publice diferite ca multitudine, mărime, complexitate şi diversitate (licee; spitale; creşe; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; case de cultură; centre permanente pentru persoane în varstă şi alte servicii sociale; poliţie locală; gropi ecologice sau staţii de transfer, servicii de furnizare agent termic şi apă caldă ş.a.) pe care oraşele şi municipiile le organizează, atât pentru cetăţenii proprii, cât şi pentru cei din comunele învecinate.

3. Primarul trebuie să aibă cel mai înalt nivel al veniturilor salariale în raport cu toţi angajaţii din aparatul propriu şi al managerilor/directorilor de regii publice sau societăţi comerciale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, pe principiul creşterii indemnizaţiei primarului şi nicidecum prin scăderea veniturilor angajaţilor din aparatul propriu şi al managerilor/directorilor de regii publice sau societăţi comerciale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale.

4. Primarul, în cadrul unităţii administrativ teritoriale, trebuie să aibă cel mai înalt nivel al veniturilor salariale în raport cu toţi ceilalţi conducători ai instituţiilor publice locale, salarizaţi din fonduri publice, situate pe raza respectivei unităţii administrativ-teritoriale (directorii unităţilor şcolare / directorul spitalului / comandantul poliţiei / alte instituţii locale).

5. Totodată, la întocmirea grilei privind indemnizaţii pentru persoanele alese în <> să se ţină cont de toate celelalte aspecte precizate de Asociaţia Oraşelor din România (AOR) în adresa nr. 622/16.03.2017 transmisă Guvernului României – Domnului Sorin Mihai Grindeanu, Prim-Ministru; Doamnei Sevil Shhaideh, Viceprim-ministru, Ministrul MDRAPFE şi Doamnei Olguţa Vasilescu, Ministrul M.M.J.S.

Asociaţia Oraşelor din România consideră nefundamentată repetarea opţiunii de creştere semnificativă a indemnizaţiilor doar pentru primarii de comune şi stagnarea sau chiar micşorarea, în unele cazuri, a indemnizaţiilor pentru primarii din oraşe sau municipii, aşa cum s-a întâmplat în anul 2014 prin “Legea 28/2014 pentru aprobarea OUG 103/2013”.

Pentru exemplificare:

Nerespectarea aspectelor menţionate de AOR poate face ca indemnizaţia unui primar de comună cu un număr de locuitori cu puţin peste 10.000 de locuitori să fie aceiaşi cu indemnizaţia unui primar de oraş sau municipiu cu un număr de locuitori de aproape de 20.000 de locuitori.

Deasemeni, Asociaţia Oraşelor din România (AOR) consideră o provocare lipsită de bun augur care poate demotiva organizarea şi asigurarea funcţionării activităţilor de administraţie şi a serviciilor publice din administraţia publică locală a oraşelor şi municipiilor, caracrerizate prin grade mai ridicate de multitudine, mărime, complexitate şi diversitate decât cele din administraţia publică locală a comunelor.

Considerăm o eroare de neacceptat refuzul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) de a dialoga cu conducerea Asociaţia Oraşelor din România (AOR), reprezentantă legitimă a celor 217 unităţi administrativ-teritoriale cu statut de oraş, menţionată de de legislaţia în vigoare ca parte în procesul de consultare preliminară interinstituţională.

În conformitate cu poziţiile exprimate în ultimul an, inclusiv în adresa nr. 622/16.03.2017, transmise Guvernului României şi la recenta Adunare Generală a Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) din 02-04 aprilie a.c., în speranţa unui dialog cât mai bun cu partenerii noştri, folosind bunele practici ale activităţilor de administraţie publică din oraşe, Asociaţia Oraşelor din România doreşte să contribuie urgent la rezolvarea problemelor sesizate în această scrisoare, ca de altfel la rezolvarea tuturor problemelor care privesc salarizarea funcţionarilor publici şi a celorlalţi angajaţi din aparatul primarului şi al managerilor/directorilor de regii publice sau societăţi comerciale din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi în general buna funcţionarea a administraţiei publice locale.

Prin urmare, Asociaţia Oraşelor din România (AOR) solicită organizarea unor discuţii instituţionale imediate, cu rol informativ şi decizional, între asociaţia noastră şi instituţiile pe care le reprezentaţi, în scopul îmbunătăţirii PROIECTULUI DE LEGE - CADRU privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.