Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliția s-a blocat în pensiile speciale ale parlamentarilor

Inquam Photos / George Calin
plen vot parlament motiune camera deputatilor

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor nu are majoritate în Parlament, au declarat surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

USR a anunțat unilateral că vrea modificarea Statutului parlamentarilor astfel încât pensiile speciale ale senatorilor și deputaților să fie desființate. Liderul USR, vicepremierul Dan Barna, a spus că este o abordare „nerealistă” ca pensiile speciale să fie eliminate la pachet, printr-un singur proiect de lege, pentru că riscă să pice la CCR, așa cum s-a mai întâmplat.

Barna spune că există riscul ca din cauza unei mici greșeli, tot proiectul să pice la controlul constituțional. Astfel că abordarea „rațională” și „pragmatică” este eliminarea pensiilor speciale prin modificarea fiecărei legi în parte: Codul Administrativ pentru primari, Statul parlamentarilor pentru deputați și senatori, legea Curții de Conturi, etc.

În acest fel, consideră USR, dacă apare o greșeală la unul din proiecte, nu le va afecta pe toate celelalte.

Surse din PNL au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că dacă USR va avansa proiectul în conducerile reunite ale Parlamentului, atunci liberalii vor sprijini demersul. Liberalii spun că au un acord cu USR privind desființarea pensiilor speciale.

În PNL a mai fost identificată o posibilă variantă: modificarea Codului Muncii pentru a reglementa toate pensiile speciale.

Sursele citate spun că nu există un acord în coaliție pe această temă.

De asemenea, liberalii susțin că nu s-a discutat în coaliția de guvernare nici ce s-ar întâmpla cu restul pensiilor speciale după desființarea celor ale parlamentarilor, deci nu se știe ce s-ar întâmpla mai departe.

UDMR, pe de altă parte, nu este de acord cu desființarea „la bucată” a pensiilor speciale. Chestorul Senatului, Laszlo Attila, a declarat miercuri pentru ȘTIRIPESURSE.RO că UDMR este de acord cu desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor în măsura în care se desființează toate pensiile speciale, fără excepții.

Potrivit acestuia, principiul UDMR este că nu trebuie create diferențe între categorii de cetățeni. Nu este un acord în coaliție doar pe desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a adăugat senatorul, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Acesta a inclus inițiativa USR în același registru ca inițiativa șefei Senatului, Anca Dragu, de trecere la Parlament unicameral, demers care nu s-a discutat în coaliție.

Laszlo Attila a declarat că nu poate spune dacă UDMR va vota pentru sau contra proiectului USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, fiind nevoie de discuții suplimentare în coaliția de guvernare.

Fără voturile UDMR, PNL și USR PLUS nu au majoritate în Parlament și ar avea nevoie de voturi de la PSD sau de la AUR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.