Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codurile penale ale lui Predoiu, pe masa CCR - când vor da judecătorii verdictul pe sesizările ÎCCJ, Avocatului Poporului şi partidelor de Opoziţie

Inquam Photos/ George Călin
ccr

Curtea Constituţională a stabilit că pe 17 mai va dezbate sesizările formulate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei la modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală, precum şi sesizarea Avocatului Poporului referitoare la modificarea Codului de procedură penală, cât şi sesizarea AUR şi a mai multor deputaţi neafiliaţi privind modificarea Codului penal.

Astfel, Curtea Constituţională va dezbate pe 17 mai sesizările formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, şi la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative.
La aceeaşi dată, judecătorii Curţii vor dezbate sesizarea formulată de Avocatul Poporului referitoare la neconstituţionalitatea dispoziţiile art .I, punctul 17 referitoare la art. 139 ind. 1 alin.(1) şi (2), precum şi cele ale art. I pct. 38 cu referire la introducerea alin.(1) ind.1 în cuprinsul art. 345 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative.
O sesizare va fi discutată tot pe 17 mai privind modificarea  Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor acte normative, formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor şi de deputaţi neafiliaţi, referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea.

Pe 5 aprilie, Codul de procedură penală a fost adoptat, miercurea trecută, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în forma Guvernului, care prevede posibilitatea folosirii înregistrărilor serviciilor, ca mijloace de probă în procesul penal. Opoziţia, prin vocea deputatului Ionel Dancă, de la Forţa Dreptei, anunţă că va ataca la CCR proiectul de lege, acuzând că „pentru că e un abuz la comanda serviciilor în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români în Justiţie.

De asemenea, deputaţii au votat şi adoptat atunci paportul de admitere pentru proiectul de lege care aduce modificări Codului penal în forma venită de la Guvern, fiind eliminate amendamentele adoptate de către Senat.

Laura Vicol a explicat, ulterior, că membrii Guvernului au solicitat ca cele două proiecte, cel de modificare a Codului penal şi cel de modificare a Codului de procedură penală să rămână în forma venită de la Executiv.

Şi AUR a precizat, după adoptarea celor două proiecte că vor contesta la CCR modificarea Codului de procedură penală.

„Vom contesta la Curtea Constituţională pentru că dumneavoastră v-aţi bătut pur şi simplu joc de o prevedere, este dreptul la o judecată corectă, este trecută în Magna Charta. În 1.200 oamenii au considerat că un om are dreptul să fie judecat corect. Dumneavoastră aţi introdus acest amendament cu avocatul şi avocatul celui care se apără nu poate să vadă acuzaţia. Nu se poate aşa ceva. Este contra unei proceduri - dreptul la un proces liber”, a explicat deputatul AUR Sorin Muncaciu, atunci în plen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.