Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cofondatorul băncii rusești Alfa Bank, sancționat de SUA, amenință cu instanța: 'Letonia este casa mea'

petr aven

Miliardarul rus Petr Aven a numit Letonia casa sa și a promis că va acționa în instanță dacă i se va retrage cetățenia acestei țări.

Cofondatorul grupului rus Alfa Group, Petr Aven, care riscă să fie privat de cetățenia letonă din cauza includerii pe listele de sancțiuni ale SUA, a emis marți o declarație.

„Locuiesc în Letonia de mai bine de un an și sunt rezident fiscal în Letonia. Am demisionat din toate funcțiile deținute în cadrul companiilor din Alfa Group din martie 2022 și aștept de un an de zile autorizația autorităților cipriote pentru a finaliza vânzarea afacerii mele din Rusia”, se arată în declarația pe care Aven a trimis-o la TV3 Ziņas.

Omul de afaceri a precizat că familia sa este „legată istoric de Letonia” și el însuși consideră această țară ca fiind casa sa.

„În cimitirul Jaunpiebalgava rudele mele sunt îngropate începând cu secolul al XVIII-lea. Biserica pe care am restaurat-o are înregistrări ale tuturor strămoșilor mei din aceeași perioadă. Fiul meu este, de asemenea, cetățean leton, învață la școală și poartă cu mândrie simbolurile letone ale clubului său sportiv”, și-a prezentat Aven argumentele.

Potrivit miliardarului, el a respectat toate cerințele legii privind cetățenia și nu a întreprins nicio acțiune care ar putea justifica anularea cetățeniei sale.

În cazul în care va fi inițiată procedura de anulare a cetățeniei, el a promis că va folosi „toate mijloacele legale pentru a-și apăra drepturile”.

Pe lista de sancțiuni a SUA

Aven, care locuiește în Letonia și deține cetățenia letonă, a fost inclus săptămâna trecută pe lista de sancțiuni a SUA. De atunci, autoritățile letone au declarat că vor lua în considerare posibilitatea de a-i anula cetățenia.

După cum notează ediția letonă a TVnet, Aven are cetățenie nu doar rusă și letonă, ci și luxemburgheză.

Aven este cofondator și acționar al Alfa Bank din Rusia. El a părăsit Rusia după izbucnirea războiului, dar cu toate acestea, la fel ca al doilea fondator al băncii, Mihail Fridman, s-a aflat sub sancțiunile UE și ale Regatului Unit. Banca însăși se află sub sancțiunile UE și SUA.

Guvernul britanic îi numește pe Fridman și Aven „oligarhi pro-Kremlin”, cu legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Ei înșiși neagă aceste acuzații și încearcă să conteste în instanță includerea lor pe listele de sancțiuni.

În primăvară, a devenit cunoscut faptul că Fridman și Aven se pregăteau să își vândă participațiile la Alfa Bank din Rusia - în principal pentru a încerca să ridice sancțiunile. La vremea respectivă, o sursă din Financial Times a declarat că aceștia erau pregătiți să facă orice pentru acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.