Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colegiul Medicilor reacționează la demisiile în masă ale doctorilor: trebuie testați imediat!

Facebook
spital doctori plang

Colegiul Medicilor afirmă că personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie şi să fie testat periodic, indiferent de simptome sau de expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. "Chiar şi în perioadele de criză, trebuie asigurate condiţii de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze şi interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent", arată CMR.

Citește și: Instinctul de supraviețuire/ OPINIE

"Nicio zi mai mult fără echipamentul de protecţie necesar. Personalul sanitar trebuie să aibă echipamente individuale de protecţie (EIP) şi să fie <> imediat şi periodic indiferent de simptome sau expunerea la cazuri suspecte sau confirmate. Mii de profesionişti din domeniul sănătăţii lucrează din greu pentru a limita răspândirea virusului şi pentru aceasta merită respect şi muncă în siguranţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Colegiul Medicilor, informează News.ro.

Sursa citată menţionează că şi în perioade de criză trebuie asigurate condiţii adecvate pentru personalul medical.

"În ciuda eforturilor fără precedent de a opri pandemia, profesioniştii din domeniul sănătăţii se află în primele linii fără a avea EIP adecvat. În prezent suntem în situaţia ca peste 10% din cei infectaţi să fie medici şi alţi profesionişti din sănătate. Nu dorim să avem decese din rândul colegilor noştri. Chiar şi în perioadele de criză, trebuie asigurate condiţii de muncă adecvate. Personalul trebuie să aibă pauze şi interval de timp liber între ture, pentru a putea continua lupta împotriva a ceea ce ar putea fi o criză globală pe termen lung fără precedent. Lucrul în astfel de condiţii necesită sănătatea psihologică a personalului, astfel încât pentru aceasta trebuie să fie instituite servicii de asistenţă adecvate”, a mai transmis Colegiul Medicilor.

Acesta a precizat că necesitatea tot mai mare de capacităţi de terapie intensivă nu afectează toate judeţele cu o intensitate egală şi că planurile de cooperare trebuie stabilite de urgenţă la nivel naţional fără ca acest lucru să reducă asistenţa în vreun judeţ, aşa fel încât să fie ajutaţi prioritar cei care au nevoie cel mai mult.

"Este obligatoriu să nu neglijăm nicio resursă de sănătate publică sau privată, atât în punerea diagnosticului, cât şi/sau în terapeutică. Redistribuirea impactului vârfurilor de presiune ale epidemiei într-o zonă geografică folosind capacitatea existentă în alta va reduce congestia şi stresul în sistemul de sănătate. Trebuie să fim preocupaţi şi să luăm toate măsurile necesare în ceea ce priveşte deficienţele în aprovizionarea cu medicamente esenţiale care există în unele centre de asistenţă medicală şi chiar în unele judeţe şi să le prevenim şi să asigurăm necesarul prin acţiuni pertinente”, mai precizează comunicatul.

Colegiul Medicilor mai insistă asupra importanţei realizării tuturor testelor de diagnostic necesare pentru coronavirus, aflând astfel câte cazuri reale există şi unde sunt esenţiale măsurile pentru combaterea acestei pandemii.

"Principalul avantaj al diagnosticului bazat pe PCR este că permite luarea deciziilor adecvate: izolarea pacienţilor (spital, acasă sau în alte centre); externare (la domiciliu sau alte centre de asistenţă) şi poate comanda carantine pentru contacte. De asemenea, permite o distribuire corectă a personalului medical şi reîncorporarea acestora. Epidemia nu se va opri dacă nu evităm noi infecţii. Cunoscând dificultăţile actuale ale furnizării testelor, considerăm prioritară efectuarea testelor în mod obligatoriu pentru tot personalul medical, personalul socio-sanitar, forţele de securitate de stat şi pacienţii din spitale, precum şi în acele teritorii cu risc special, în aşteptarea disponibilităţii maxime a acestora. Efectuarea unor teste masive este posibilă dacă sunt implicate şi autorizate alte laboratoare non-clinice, adică centre de cercetare, industria farmaceutică, veterinară etc. Sistemul nostru naţional de sănătate nu trebuie să renunţe la diagnosticarea fiecărui caz”, se mai arată în comunicat.

Colegiul Medicilor solicită instituirea unui cabinet de criză în care deciziile clinice (competenţe şi organizare) ale tuturor sectoarelor de asistenţă medicală implicate, care conduc asistenţa medicală în situaţii de urgenţă, să joace rolul principal pe care îl solicită situaţia, indiferent de considerentele epidemiologice şi de cercetare necesare.

Colegiul Medicilor mai solicită personalului sanitar să nu cedeze primului impuls de a abandona lupta.

"Solicităm tuturor colegilor şi colegelor noastre ca, indiferent de condiţii, să nu se lase cuprinşi de deznădejde, ştiut fiind că ei sunt aceia care trebuie să instruiască şi să conducă celălalt personal în bătălia angajată, să nu răspundă primului impuls de a abandona lupta, dar, totodată, să lupte pentru sănătatea lor la fel cum luptă pentru sănătatea pacienţilor lor”, mai precizează comunicatul Colegiului Medicilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.