Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colonel din armata Ucrainei: 'Cea mai convenabilă cale pentru exponenții rușilor este să se predea benevol. În caz contrar vor fi uciși'

Pinterest
tanc rus armata rusa

​Un colonel din armata Ucrainei, fost purtător de cuvânt al Statului Major General, a explicat ce se întâmplă în acest moment pe front, de ce contraofensiva din Herson nu are rezultate importante și care sunt semnificațiile unor evenimente ce au avut loc recent în regiunile ocupate.

Războiul se va încheia în aprilie, anul viitor, este de părere colonelul Vladislav Seleznyov, fost purtător de cuvânt al Statului Major General al armatei Ucrainei între anii 2014 și 2017.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, militarul a explicat ce se întâmplă în acest moment pe front, care sunt cele trei motive pentru care contraofensiva din Herson nu are deocamdată rezultate semnificative și de ce următoarele trei luni sunt cele mai importante din acest război.

De asemenea, colonelul Vladislav Seleznyov a mai explicat pentru publicul din România și faptul că partizanii ucraineni din teritoriile ocupate „acționează foarte dur împotriva subiecților cheie care iau decizii”: „Cea mai „convenabilă” cale pentru exponenții ocupanților ruși este de a se preda benevol. În caz contrar, aceștia vor fi uciși”, a declarat militarul ucrainean.

Ce înseamnă în opinia dumneavoastră imaginile care demonstrează ororile armatei ruse din orașul Izium? Vedem a „doua Bucea”? Câte astfel de localități ar mai putea fi descoperite în Ucraina?

Vladislav Seleznyov: Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că situația în Izium este mult mai gravă decât cea descoperită după eliberarea orașului Bucea de sub ocupația armatei ruse. Ceea ce fac militarii ruși poate fi calificat drept genocid al poporul ucrainean.

Este vorba despre execuții, torturi, bătaie de joc asupra civililor, furturi și violență. Este o listă întreagă de crime de război. Pot să presupun că asemenea consecințe vom mai vedea în toate localitățile care au fost ocupate de militarii ruși.

Credeți că ororile sunt comise la decizia comandamentului armatei ruse sau deciziile sunt luate pe loc, de militarii ruși care și le execută?

Nu pot să spun exact că acestea sunt indicațiile directe, date „de sus”. În același timp, este absolut clar că asemenea acțiuni sunt sistematice, adică nu sunt cazuri izolate. Este vorba de o presiune asupra localnicilor care are drept scop de a-i forța „să accepte soarta”, și să nu existe nici măcar încercări de rezistență sau de creare a unor mișcări de partizani.

Cred că este un proces care vrea să minimalizeze riscurile pentru reprezentanții ocupanților ruși ce vin să administreze localitățile preluate. Cel puțin comandamentul militar din partea Rusiei nu creează impedimente pentru aceste acțiuni „punitive”.

În general, cum apreciați acțiunile de contraofensivă ale armatei ucrainene pentru eliberarea localităților ocupate recent de ruși?

Este absolut clar că în această contraofensivă a fost eliberat aproape tot teritoriul regiunii Harkov. Comandamentul forțelor armate ale Ucrainei l-a întrecut destul de mult pe cel rus.

În realitate, a fost organizată o campanie informațională, care i-a dus intenționat în eroare pe militarii ruși. Astfel, ei au dislocat destul de multe forțe, în primul rând, trupe de debarcare, în direcția de sud, mai ales în zona regiunii Herson.

Astfel, poziționarea trupelor care au fost dislocate în regiune Harkov a devenit mult mai slabă. Comandamentul militar ucrainean a acționat brusc, utilizându-se așa-numitul efect al surprizei. Scopul era de a crea stări de panică și dezorganizare a inamicului pentru ca ocupanții să nu-și poată gândi o strategie de apărare.

Astfel, trupele noastre au putut ieși chiar spre râul Oskol. Este un rezultat semnificativ, care a fost atins datorită unei abordări complexe. Contraofensivă a fost începută în mai multe direcții pentru a asigura debalansarea forțelor ocupanților ruși.

Ce se întâmplă acum în Herson? Există un scop real de a recupera această regiune?

Sigur și scopul este nu doar de a recupera regiunea Herson, dar și de a ajunge în Sevastopol și Simferopol (n.r.- din Crimeea), însă aceste sarcini țin de o perspectivă mai îndepărtată. Acțiunile de contraofensivă în Herson au loc, însă nu au rezultate semnificative în ceea ce privește numărul de localități eliberate.

Asta se întâmplă din trei motive: acolo sunt stepele, în care este foarte dificil să te ascunzi ca să dai o lovitură pe neașteptate.

Un alt motiv este dislocarea mai puternică a trupelor ruse, drept rezultat al campaniei informaționale din partea Ucrainei cu scopul de a distrage atenția de la direcția regiunii Harkov. În Herson se află cei mai buni militari ai armatei ruse care încă mai au resurse. Acolo se și desfășoară lupte grele.

Și încă un motiv - resursele armatei ucrainene au totuși limite și este nevoie să fie făcute anumite alegeri în privința unei singure direcții care trebuie să devină principală.

Acolo este dislocată și artileria pentru lovituri „punctate”, dar și sisteme HIMARS pentru nimicirea obiectivelor strategice. În același timp, nu trebuie să uităm că în prezent se desfășoară luptele grele în regiunea localității Bahmut, în direcția regiunii Donețk.

Nu este deloc ușor pentru militarii noștri, pentru că rușii au acolo suficiente resurse.

În acest context, cum să înțelegem recentă declarație a lui Vladimir Zelenski precum „următoarele trei luni vor fi mult mai importante decât această jumătate de an”? Înseamnă că în această perioadă se preconizează chiar încetarea focului după reîntoarcerea teritoriilor ocupate de armata rusă?

În prezent, inițiativa strategică este în mâinile Forțelor Armate ale Ucrainei. Asta înseamnă că armata rusă practic este nevoită doar să reacționeze la acțiunile militarilor ucraineni.

Respectiv, este pur și simplu necesar ca armata noastră să organizeze contraofensivă, iar aceasta este una dintre cele mai grele tipuri de luptă, cu mai multe pierderi, de trei sau chiar de cinci ori mai multe decât la cei care răspund la această contraofensivă.

Din acest motiv Forțele Armate ale Ucrainei utilizează așa-numita tactică a „săriturilor de broască”. Asta înseamnă că într-o perioadă destul de îndelungată este utilizată artileria de înaltă precizie, sisteme HIMARS sau similare.

Astfel, sunt nimicite toate obiectele militare ale ocupanților ruși pe o rază de până la 80 de kilometri. Este vorba despre depozite de muniții, cazarme. Acest lucru se face pentru a slăbi pozițiile ocupanților și pentru a putea merge mai departe cu mai puține pierderi.

Revenind la întrebare, eu cred că aceste trei luni despre care vorbește președintele Zelenski, octombrie, noiembrie și decembrie, înseamnă că ploile de toamnă nu vor fi un obstacol pentru acțiunile de contraofensivă.

Totuși, nimeni nu va putea spune unde vor avea loc aceste acțiuni pentru că este o informație secretă. Lovitură trebuie să fie acolo unde ocupanții ruși o așteaptă cel mai puțin.

Fiecare oră în ocupația armatei ruse este un risc enorm pentru locuitorii acestor zone. Drept dovadă sunt Bucea, Gostomel, Irpin. Civilii pur și simplu riscă să fie împușcați, furați și violați.

„Cea mai convenabilă cale pentru exponenții ocupanților ruși este de a se preda benevol. În caz contrar, aceștia vor fi uciși”

Moartea așa-zisului procuror general din pretinsa „republică” Lugansk este un punct de cotitură în contraofensiva din această regiune, în opinia dumneavoastră?

Este doar un episod care arată însă foarte clar că pedeapsa este inevitabilă, iar cea mai „convenabilă” cale pentru exponenții ocupanților ruși este de a se preda benevol. În caz contrar, aceștia vor fi uciși. Ei trebuie să știe că partizanii ucraineni acționează foarte dur în privința subiecților cheie care iau decizii.

Asemenea acțiuni au loc nu doar în Lugansk, dar și pe întreg teritoriul Ucrainei. De asemenea, în așa fel sunt distruse obiecte strategice, cele de infrastructură. Deci, se lucrează.

Este vorba despre mișcarea partizanilor, acea rezistență populară, care este gestionată de structurile de forță corespunzătoare din Ucraina.

În opinia dumneavoastră, există totuși probleme cu dotările militarilor ucraineni sau o anumită oboseală în rândul lor?

Oboseală există. Chiar la nivel cel mai înalt a fost anunțat că armata ucraineană, dislocată în direcția regiunii Harkov, își ia o „pauză operativă”. Este nevoie ca militarii să se odihnească pentru a nu pierde teritoriile recent reîntoarse în cazul unei contraofensive a armatei ruse.

Acum armata noastră așteaptă suportul partenerilor, de exemplu 200 de mii de uniforme militare de iarnă. De asemenea, în această perioadă acțiunile lor vor fi sincronizate. Această pauză este un element necesar pentru ca executarea sarcinilor de luptă să fie mult mai productivă.

Întrebarea pe care și-o pun toți chiar de la începutul invaziei ruse, dar acum, în noile circumstanțe, poate există totuși un răspuns mai clar: când și cum se va încheia acest război?

Comunitatea experților nu are acces la informații secrete care într-o anumită măsură ne pot ajuta să determinăm când ar putea să se încheie acest război. Mai ales, este vorba de o dimensiune a luptelor care se consideră cea mai mare de pe continentul european după finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru mine este absolut clar că termenul în care acest război se va încheia depinde de livrările suportului militar de la partenerii noștri de Vest. Motivarea și pregătirea militarilor noștri este suficientă, deci totul depinde de dotarea tehnico-militară.

Eu personal am calculat că încheierea luptelor va avea loc în aprilie anului viitor. Sunt calculele care se bazează pe un grup de factori, însă nu putem să spunem că această părere este un adevăr absolut. Totuși, cred că acțiunile de apărare, de contraofensivă, se vor încheia anume spre luna aprilie.

Este un moment important că președintele Ucrainei a menționat că peninsula Crimeea, cel mai probabil, va fi eliberată pe calea diplomatică. Poziția Ucrainei rămâne neschimbată: negocierile vor fi posibile doar după eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei.

Cine este Vladislav Seleznyov

Vladislav Seleznyov a absolvit Facultatea de construcții militare la Institutul de Protecție a Mediului și Construcții de Stațiuni în Crimeea în 1995. Înainte de ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, el a lucrat ca șef al centrului media din Crimeea din cadrul Ministerului Apărării al Ucrainei.

Mai târziu, s-a mutat la Kiev. În 2014, a fost numit șef al Centrului de presă al sediului operativ al Operațiunii Antiteroriste în Estul Ucrainei. Ulterior, din noiembrie 2014 până în 2017, a fost șeful serviciului de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

La sfârșitul anului 2017, a plecat din Forțele Armate ale Ucrainei, după încheierea contractului. În prezent, este cunoscut expert militar în Ucraina și autorul mai multor cărți și publicații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.