Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: cel puţin 10 morți în luptele dintre Armata de Eliberare Naţională şi Forţele Armate Revoluţionare

ultimasnoticias.com.ve
rebeli eln

Conflictul a avut loc la frontiera dintre Venezuela şi Columbia, a anunţat miercuri Human Rights Watch (HRW), notează AFP, citat de Agerpres.

"Informaţiile primite menţionează cel puţin zece morţi în departamentul Arauca în urma ciocnirilor dintre ELN şi disidenţii FARC", a scris pe Twitter Juan Pappier, cercetător în cadrul organizaţiei internaţionale.

Fără a preciza numărul morţilor, biroul avocatului poporului din Columbia a raportat "descoperirea mai multor cadavre de bărbaţi ucişi în lupte" având loc luni şi marţi în orăşelul Puerto Rondon, în apropiere de frontiera de nord-est a ţării.

La rândul lor, autorităţile guvernamentale şi militare nu au reacţionat.  Înregistrări video postate pe reţelele sociale arată bărbaţi în camuflaj în schimburi de focuri în mijlocul vegetaţiei.

 

În această regiune, rebelii ELN sunt angajaţi în bătălii sângeroase cu disidenţii FARC, cele două grupuri respingând acordul de pace semnat în 2016, precum şi un armistiţiu bilateral cu statul în acest an.

Preşedintele de stânga Gustavo Petro a anunţat pe 31 decembrie că a încheiat un acord de încetare a focului de şase luni cu cele cinci principale grupuri armate şi bande de traficanţi de droguri care operează în ţară, printre care ELN şi FARC care au respins această versiune câteva zile mai târziu şi a refuzat armistiţiul.

Experţii atrag atenţia că armistiţiul de şase luni nu stinge conflictul în zonele îndepărtate ale ţării, unde insurgenţii şi traficanţii de droguri se înfruntă pentru a-şi extinde teritoriul şi traficul de cocaină.

În ianuarie 2022, ELN şi disidenţii s-au angajat în lupte mortale în departamentul Arauca, în care şi-au pierdut viaţa 50 de persoane. Acest departament, epicentrul violenţelor care răvăşesc Columbia, a înregistrat 352 de omucideri, potrivit biroului avocatului poporului.

Negocierile de pace dintre ELN şi guvern vor fi reluate la sfârşitul lui ianuarie în Mexic, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.