Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: Exhumarea dintr-o groapă comună a unor civili ucişi de armată

operationworld.com
Columbia

Tribunalul special pentru pace în Columbia a procedat la o serie de exhumări într-un cimitir din nord-vestul ţării unde, potrivit unui militar care a decis să colaboreze cu autorităţile, se află o groapă comună cu corpurile a "peste 50 de civili" executaţi de soldaţi, a anunţat sâmbătă instanţa, relatează AFP preluat de agerpres.

"Este important să semnalăm că aceste fapte nu au făcut niciodată obiectul investigaţiilor justiţiei obişnuite", a declarat Tribunalul special pentru pace (JEP), însărcinat să ancheteze încălcări ale drepturilor omului comise în timpul conflictului armat dintre guvern şi rebelii din Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Un militar care a acceptat să colaboreze cu acest tribunal, înfiinţat în cadrul acordului de pace din 2016, i-a condus pe anchetatori la cimitirul Las Mercedes, în localitatea Dabeiba (nord-vest).

Se presupune că acolo s-ar afla "resturile a peste 50 de persoane prezentate legal ca victime ale luptelor", a informat JEP într-un comunicat. Şapte "corpuri complete" au fost exhumate.

Potrivit tribunalului, este vorba despre "execuţii extrajudiciare urmate de dispariţii forţate".

În cimitirul Las Mercedes, situat la circa 170 de kilometri de Medellin, au fost îngropaţi bărbaţi cu vârste între 15 şi 66 de ani originari din acest oraş, reşedinţa departamentului Antioquia, potrivit elementelor de anchetă culese de JEP.

Cel puţin 2.248 de persoane au fost victime ale execuţiilor extrajudiciare în cadrul conflictului dintre guvern şi FARC. Aproximativ 59% din aceste crime au fost comise între 2006 şi 2008, în timpul mandatului preşedintelui Alvaro Uribe.

Ancheta de la cimitirul din Dabeiba a început după denunţul unui soldat care a decis să colaboreze cu tribunalul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.