Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia îl dă afară din țară pe ambasadorul Israelului: 'Să își ceară scuze și să plece!'

enational.ro
informatori servicii umbra negocieri

Columbia îl dă afară din țară pe ambasadorul Israelului: 'Să își ceară scuze și să plece!'

La o zi după ce președintele columbian Gustavo Petro a amenințat că va suspenda relațiile cu Israelul din cauza deciziei lor de a opri exporturile de materiale de securitate în Columbia, ca răspuns la poziția cu privire la situația din Orientul Mijlociu, ministrul de externe Alvaro Leyva i-a cerut ambasadorului israelian Gali Dagan să „și ceară scuze și să plece”, relatează Anadolu.

Folosind contul său X, Leyva a cerut respect pentru președinte și l-a acuzat pe Dagan că este „nepoliticos”.

„Istoria diplomației universale va înregistra ca o piatră de temelie grosolănia fără sens a ambasadorului Israelului în Columbia față de președintele Gustavo”, a publicat Leyva pe X. „Să-i fie rușine. Ar trebui măcar să-și ceară scuze și să plece. Inteligența se confruntă cu inteligența. Sunt state în joc.” Această declarație a lui Leyva intensifică o stare deja ridicată de tensiune diplomatică între Columbia și Israel.

Ce a solicitat ministerul israelian al Afacerilor Externe

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a chemat anterior pe ambasadorul Columbiei și a certat oficialul columbian pentru comentariile „ostile și antisemite” ale președintelui Petro, care a refuzat să condamne recentul atac al Hamas asupra Israelului, în ciuda cererilor din partea guvernului israelian și a Statelor Unite. să facă asta.

Petro și-a declarat refuzul de a „sprijini genocidele” și a promis ajutor umanitar pentru Gaza, unde mii de oameni și-au pierdut viața în atacurile aeriene de represalii ale Israelului.

Context

Israelul a confirmat decizia de a opri trimiterea de muniție de arme în Columbia, chiar dacă o bună parte din armele folosite de forțele armate columbiene, inclusiv puști, avioane Kfir, baterii antiaeriene, tancuri și radare, drone, rachete de tip Spike utilizate în elicoptere, vehiculele blindate, muniția, mortarele și sistemele maritime, provin din Israel.​​​​​​​

„Dacă trebuie să suspendăm relațiile externe cu Israelul, le suspendăm”, a spus Petro. „Președintele Columbiei nu va fi insultat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.