Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: Nou statut pentru migranţii venezueleni propus de Columbia la Adunarea Generală a Organizaţiei Statelor Americane

politique-actu.com
venezuela columbia guyana suriname ecuador panama salvador

Columbia a propus Organizaţiei Statelor Americane (OSA) crearea unui "statut de protecţie temporară" pentru migranţii venezueleni, a informat joi postul columbian Caracol, transmite dpa.

Propunerea a fost supusă discuţiei în cadrul reuniunii Adunării Generale a OSA care se desfăşoară până vineri în oraşul columbian Medellin.

Noul statut migratoriu ar permite venezuelenilor un acces temporar la "bunuri şi servicii" în ţările care îi găzduiesc, a precizat preşedintele Columbiei Ivan Duque.

Conform datelor furnizate de ONU, aproximativ 4 milioane de venezueleni şi-au părăsit ţara - de la 695.000 cât se înregistrau spre sfârşitul anului 2015 -, când victoria forţelor de opoziţie în alegeri a determinat o intensificarea a conflictului dintre opoziţie şi preşedintele Nicolas Maduro.

Columbia, principala destinaţie a acestor migranţi, a primit pe teritoriul său 1.3 milioane de venezueleni.

Secretarul general al OSA, Luis Almagro, l-a numit miercuri pe Maduro dictator, iar Duque a afirmat că este datoria ţărilor din regiune să facă presiuni pentru a pune capăt regimului Maduro.

În 2017, Nicolas Maduro a anunţat retragerea Venezuelei din OSA. Venezuela este reprezentată la reuniunea de la Medellin de o delegaţie din partea liderului opoziţiei Juan Guaido, căruia guvernele câtorva zeci de state i-au recunoscut legitimitatea ca preşedinte interimar.

Delegaţiei opoziţiei nu a fost unanim acceptată la Medellin, Bolivia, Nicaragua şi Mexic criticând prezenţa acesteia, în timp ce Uruguay a părăsit joi sesiunea în semn de protest.

La reuniunea de la Medellin participă aproximativ 400 de reprezentanţi din 35 de state membre, inclusiv 23 de miniştri de externe, conform informaţiilor furnizate de guvernul columbian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.