Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comandantul forţelor ce controlează estul Libiei le-a ordonat trupelor sale să se îndrepte către Tripoli

libia

Comandantul forţelor ce deţin controlul în estul Libiei, Khalifa Haftar, le-a ordonat joi trupelor sale să se îndrepte către capitala Tripoli, împingând către un nou nivel periculos conflictul său cu guvernul libian recunoscut pe plan internaţional, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Haftar a postat ordinul său într-o înregistrare online după ce forţele sale au preluat în totalitate controlul oraşului Gharyan, situat la circa 100 km sud de Tripoli. 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află la Tripoli, în încercarea de a impulsiona eforturile pentru un acord de pace internaţional şi urmează să facă o declaraţie. Anterior, el a adresat tuturor părţilor un apel la reţinere. 

''Către armata noastră care este staţionată la periferia (capitalei) Tripoli. Astăzi ne încheiem marşul (...) Vom începe în curând'', a declarat Haftar într-o înregistrare video intitulată ''Operaţiunea de eliberare a Tripoli''. ''Astăzi vom zgudui pământul de sub picioarele asupritorilor săi'', a adăugat el.

Citește și: Un tribunal din Germania l-a condamnat pe un refugiat pe baza unor înregistrări în care îşi tortura victimele în războiul din Siria

Cucerirea oraşului Gharyan după confruntări ce au avut loc miercuri cu forţele aliate premierului libian Fayez al-Serraj, cu sediul la Tripoli, a fost urmată de o înaintare rapidă spre vest a Armatei Naţionale Libiene (LNA), condusă de Haftar, dinspre fief-ul său Benghazi (est). 

Evoluţiile marchează o escaladare dramatică a unei confruntări puternice care a cuprins Libia de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011. 

De atunci, Libia este împărţită între guvernul de la Tripoli, susţinut de către Occident, şi o administraţie paralelă, aliată a lui Haftar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.