Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comasarea terenurilor agricole prin schimburi punctuale între proprietari, soluția propusă de LAPAR

fonduri europene agricultura

Un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre numeroasele probleme ale agriculturii din România, susţin reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.

"(...) atragem atenţia asupra unei stări de fapt care aduce mari deservicii agriculturii naţionale şi duce direct la scăderea competitivităţii exploataţiilor agricole din România. Este vorba despre excesiva fărâmiţare a terenurilor lucrate de fermieri, situaţie care nu permite aplicarea unei tehnologii pentru mărirea productivităţii muncii, utilizarea de produse fitosanitare în cantităţi mai reduse şi implicit consumuri mai mici de combustibili - discutăm despre reducerea emisiilor de carbon şi de diminuarea folosirii pesticidelor, acestea fiind dorinţe şi obiective ale Uniunii Europene. LAPAR doreşte păstrarea tuturor tipurilor de exploataţii agricole, (...) propune o nouă metodă de comasare a terenurilor agricole, cu respectarea dreptului de proprietate şi folosinţă", explică federaţia ce reprezintă interesele producătorilor agricoli, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Presiunea pe Facebook crește! Alți doi giganți se alătura boicotului global împotriva publicității pe rețeaua de socializare

În viziunea LAPAR, fermierul care deţine o suprafaţă însemnată într-un loc sau altul, dar există multe proprietăţi de mici dimensiuni în zona sa, poate să pună la dispoziţie micilor fermieri sau proprietarilor de suprafeţe mai mici un teren la limita exploataţiei sale (în suprafaţă echivalentă şi de aceeaşi calitate a solului). "Prin acest schimb de terenuri nu ar fi afectat dreptul la proprietate, dar ar avea loc comasarea terenurilor, ceea ce ar permite exploatarea agricolă în condiţii de maximă eficienţă. Existenţa la această oră a multor mici proprietăţi "intercalate" între suprafeţe agricole mari face imposibilă lucrarea pământului fără costuri suplimentare, generate de consumul de combustibil, de îngrăşăminte şi substanţe fito-sanitare", precizează sursa citată.

Organizaţia arată că în România există, conform datelor INS şi ale Uniunii Europene, cel mai mare număr de ferme din spaţiul comunitar - 3,422 milioane, adică o treime din cele aproximativ 10 milioane de ferme din Uniune. Dar 91,8% dintre ferme au suprafeţe mai mici de 5 hectare, în această situaţie putându-se vorbi mai degrabă de gospodării ţărăneşti, de subzistenţă.

"Amplasarea fizică a acestor suprafeţe, de multe ori intercalate între proprietăţi mai mari, duce la fragmentarea suprafeţelor de lucru, impunând măsuri restrictive fermierilor care doresc să lucreze suprafeţe mai mari, după principii de rentabilitate economică şi cu respectarea normelor europene în domeniu. De asemenea apare şi problema imposibilităţii construirii unui sistem de irigaţii (mai mult decât necesar în condiţiile schimbărilor climatice), pentru că acest lucru ar presupune eventuala intrare a fermierului pe proprietăţi care nu îi aparţin. De aceea LAPAR consideră că un nou sistem de comasare a terenurilor, prin schimburi punctuale între proprietari, ar rezolva una dintre multele probleme ale agriculturii din România", subliniază oficialii LAPAR.

Citește și: Ministrul Finanțelor: România va avea un deficit bugetar de 6,7% din PIB, în 2020;contracţia economică va fi de 2,2% din PIB

Aceştia adaugă faptul că actuala structură a proprietăţii agricole în România constituie o piedică în realizarea viitoarelor obiective de mediu şi climă ce vor fi impuse prin noua Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene, în discuţie la această oră. "O reală comasare a terenurilor, acolo unde este posibil, generând suprafeţe mari de lucru, va permite în mod direct reducerea consumurilor specifice pe hectar, cu creşterea profitabilităţii pentru fermieri şi pentru ţară", afirmă reprezentanţii Ligii.

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România este o federaţie la nivel naţional, constituită prin asocierea asociaţiilor profesionale teritoriale din agricultură şi a producătorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.