Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Combaterea terorismului şi gestionarea migraţiei, printre temele introduse pe agenda reuniunii ministeriale UE-SUA

parlamentul european

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a introdus, pe agenda discuţiilor din cadrul reuniunii comune a înalţilor funcţionari din UE şi SUA pe domeniile justiţie şi afaceri interne, teme legate de continuarea cooperării şi a schimbului de opinii cu SUA în domeniile combaterea terorismului, gestionarea migraţiei şi politica de vize, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Înregistrare BOMBĂ cu viceprimarul Capitalei, despre incidentele din 10 august: 'Te fac de râs, să termin, să scap țara de niște nenorociți' (AUDIO)

"În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, joi, la Palatul Parlamentului, a avut loc reuniunea în format de înalţi funcţionari UE-SUA, ce are ca obiectiv principal schimbul de opinii pe teme relevante din domeniile justiţie şi afaceri interne. De asemenea, reuniunea a avut ca scop pregătirea agendei reuniunii ministeriale a dialogului UE-SUA, care va avea loc în luna iunie", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiţie şi afaceri interne este unul tradiţional şi are loc semestrial, pe durata fiecărei Preşedinţii rotative la Consiliul UE.

"În ceea ce priveşte dimensiunea afaceri interne, pe agenda reuniunii, Preşedinţia română a introdus teme legate de continuarea cooperării şi a schimbului de opinii cu SUA în domeniile combaterea terorismului, gestionarea migraţiei şi politica de vize", se arată în comunicat.

Referitor la lupta împotriva terorismului, s-au purtat discuţii despre stadiul acordului UE-SUA privind PNR (Registrul cu Numele Pasagerilor), precum şi despre cooperarea pentru combaterea conţinutului terorist online, ameninţările la adresa securităţii şi schimbul de informaţii.

Cu privire la migraţia şi politica de vize, au fost abordate chestiuni legate de combaterea contrabandei, a traficului cu migranţi, precum şi cu privire la politica de vize a SUA în relaţie cu cele cinci state membre UE care nu beneficiază de reciprocitate în materie de vize.

"În ceea ce priveşte dimensiunea justiţie, agenda reuniunii a oferit cadrul unor discuţii referitoare la mai multe subiecte de interes comun, precum rezilienţa sistemelor electorale, securitatea şi libertatea în spaţiul cibernetic, accesul transfrontalier la probe electronice", se mai arată în comunicat.

În materie de cooperare judiciară internaţională, au fost subliniate provocările existente, inclusiv în ceea ce priveşte statele terţe. De asemenea, a fost abordat domeniul protecţiei datelor, din perspectiva Regulamentului General privind Protecţia Datelor (GDPR) şi a implementării Acordului-Umbrelă.

"Din partea UE, participanţii la dialog au fost Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE, Comisia Europeană, Serviciul European de Acţiune Externă, Secretariatul General al Consiliului, EUROPOL, EUROJUST, Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, precum şi viitoarea Preşedinţie a Consiliului, respectiv Finlanda, în calitate de observator. Din partea SUA, au participat înalţi funcţionari din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, Departamentului de Justiţie, Departamentului de Stat", se menţionează în comunicat.

Reuniunea de la Bucureşti a fost prezidată de Cătălin Necula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, respectiv Sebastian Constantin Costea, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi Alexandru Victor Micula, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost prezentat programul viitoarei Preşedinţii finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.