Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorare tensionată la împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul războiului civil în Spania

yournewswire.com
politie spania

Împlinirea, luni, a 80 de ani la sfârşitul războiului civil din Spania, un conflict sângeros câştigat de generalul Franco, a scos încă o dată la lumină disensiunile care se manifestă în continuare în această ţară, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

ARMH (Asociaţia pentru recuperarea memoriei istorice), una din principalele asociaţii de apărare a memoriei victimelor republicane în războiul civil, şi-a exprimat, într-un comunicat, 'regretul' că 'statul nu organizează nicio ceremonie de amintire într-o zi ca aceasta'.

Citește și: Olguța Vasilescu îl torpilează pe Klaus Iohannis! Atac fără precedent

La 1 aprilie 1939, 'Spania a devenit un lagăr de concentrare, un stâlp de execuţie la care, după acea dată, 55.000 de persoane au fost asasinate, într-o societate în care mii de văduve nu şi-au putut plânge morţii (...) nici să-i scoată din gropi comune pentru a le da un mormânt demn', a notat ARMH.

Guvernul socialist nu a organizat luni nicio ceremonie oficială, însă, în februarie, premierul Pedro Sanchez s-a deplasat în Franţa pentru a le aduce un omagiu celor 450.000 de spanioli care au plecat în exil în această ţară din cauza războiului civil şi a dictaturii lui Franco.

Citește și: Rareș Bogdan, analiză la sânge: De unde vine pericolul suprem pentru Liviu Dragnea – Cine i-ar putea fura votanții

'Astăzi, 1 aprilie, este cea de-a 80-a marcare a sfârşitului războiului civil. (...) În Spania, totul lipseşte pentru a-i recunoaşte pe cei şi pe cele care au luptat pentru democraţie', a denunţat, la rândul său, Ione Belarra, unul din responsabilii partidului Podemos, stânga radicală.

În cealaltă tabără, Luis Alfonso de Borbon, strănepot al lui Franco, a celebrat, într-un mesaj pe Twitter, cei 80 de ani de la 'victoria' franchiştilor.

'Astăzi, 1 aprilie, este a 80-a aniversare a victoriei taberei naţionale asupra armatei roşii, care a pus capăt celor trei ani de război civil', a scris Luis Alfonso de Borbon, care se situează în fruntea unei bătălii mediatice pentru a apăra moştenirea strămoşului său.

Citește și: Ministerul Justiției șochează! Se dorește suplimentarea de posturi la o secție care o anchetează pe Kovesi

Împlinirea a 80 de ani de la sfârşitul războiului civil are loc cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor legislative anticipate, ce vor avea loc pe 28 aprilie.

Noul partid de extremă dreapta, Vox, a desemnat drept candidaţi doi generali în retragere care au semnat în iulie 2018 un manifest ce apăra 'figura militară a Generalului Franco, astăzi denigrat până într-un punct de neconceput'.

Citește și: Poșta Română a devenit agent electoral pentru PSD! Cât costă întreaga operațiune .

După accederea sa în fruntea guvernului, în iunie 2018, socialistul Pedro Sanchez a făcut o prioritate din exhumarea rămăşiţele dictatorului Franco din mausoleul de la Valle de los Caidos. Guvernul a stabilit că exhumarea va avea loc pe data de 10 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.