DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comemorarea Episcopul Emilian Birdaş: un iubitor de biserică, de rugăciune

basilica.ro
slujba

Episcopul Emilian Birdaş a fost pomenit la împlinirea a 25 de ani de la moartea sa. Sfânta Liturghie şi Slujba Parastasului au fost oficiate duminică de Episcopul Lucian în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiu, necropola ierarhului care a reînfiinţat Episcopia Caransebeşului.

Episcopul Emilian Birdaş l-a hirotonit diacon pe actualul ierarh al Caransebeşului, scrie Basilica.ro.

„Ne-am reunit ca să-l pomenim pe cel care ne-a fost părinte și înaintaș. Mie personal mi-a fost foarte drag ca astăzi să-mi aduc aminte de momentul hirotoniei în treapta diaconiei. În 24 iulie 1992, episcopul vicar al Eparhiei Aradului, Emilian, m-a hirotonit la Mănăstirea Hodoș Bodrog. Dumnezeu să-l odihnească și să așeze sufletul lui râvnitor și evlavios în Împărăția Luminii și Învierii”, a declarat Episcopul Lucian al Caransebeşului.

Preasfinţitul Părinte Lucian l-a numit pe Episcopul Birdaş „un iubitor de biserică, de rugăciune, de liturghie, un om care a iubit disciplina și Biserica cu toată ființa”

„De aceea, astăzi, biserica luptătoare, noi cei care suntem aici urmași ai episcopului Emilian, ne-am adunat în duh de rugăciune ca să-l comemorăm și să-l cinstim așa cum se cuvine”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În februarie 1949, Eparhia Caransebeșului a fost desființată, teritoriul acesteia fiind încorporat de Arhiepiscopia Timișoarei.

În anul 1994, Episcopia Caransebeșului a fost reactivată, primul ei ierarh fiind episcopul vicar de la Arad, Emilian Birdaș (1921-1996), fost episcop al Alba Iuliei din 1975 până în 1990.

La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea Foii Diecezane și a Calendarului Românului.

Trece la Domnul în 5 aprilie 1996.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.