Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorarea genocidului armean, afectată de coronavirus

armenia

Armenia va stinge luminatul stradal pentru a comemora victimele genocidului armean în loc să organizeze tradiţionala defilare cu torţe, din cauza pandemiei de COVID-19, au anunţat marţi autorităţile de la Erevan , notează AFP potrivit Agerpres.

Defilarea cu torţe, care se ţine anual la 23 aprilie în capitala ţării, Erevan, va fi anulată în acest an "în interesul sănătăţii şi securităţii cetăţenilor", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului armean, Eduard Agadjanian.

În locul defilării, toate felinarele stradale vor fi stinse în capitală în provincie joi, la orele 18.00 GMT, iar clopotele bisericilor vor răsuna la aceeaşi oră în întreaga ţară pentru a marca împlinirea a 105 ani de la tragedie, potrivit autorităţilor.

Vineri, premierul Nikol Paşinian şi Catolicosul Bisericii Apostolice Armene, Karekin al II-lea, vor depune flori la memorialul victimelor genocidului, la Erevan, potrivit sursei.

Armenii estimează că 1,5 milioane dintre ai lor au fost ucişi sistematic în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman.

Turcia de după dizolvarea Imperiului Otoman, în 1920, recunoaşte masacrele, însă respinge termenul de "genocid", evocând un război civil în Anatolia, dublat de o foamete, în urma cărora au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi toţi atâţia turci.

Numeroşi istorici şi universitari au admis că deportarea şi masacrarea armenilor în timpul Primului Război Mondial corespunde definiţiei juridice a genocidului.

Aproape 30 de ţări au adoptat legi, rezoluţii sau moţiuni de recunoaştere a genocidului.

În martie, Armenia, care a înregistrat până în prezent 1.401 cazuri de contaminare cu noul coronavirus, dintre care 22 de decese, a decretat stare de urgenţă pe întreg teritoriul şi a restricţionat libera circulaţie pentru a încerca să oprească răspândirea maladiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.