Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

COMENTARIU: De vină sunt fotoliile comuniste din biroul lui Voiculescu

capital.ro
Vlad Voiculescu

După tragedia de la spitalul Balș, atât președintele Iohannis, cât și premierul Cîțu au avut grijă să felicite mai întâi forțele de intervenție, adică pe oamenii lui Arafat, pentru eficiența lor de a limita pierderile de vieți omenești, scrie MEDIAFAX.

Citește și: Sondaj CURS: Cum stau partidele în intenția de vot din Capitală

„Mai ales în contextul zgârceniei declarațiilor celor doi, o asemenea laudă a părut stridentă, fiindcă la ambii politicieni a lăsat impresia că performanța instituțiilor de forță e singurul lucru care a contat în tragedia de la Matei Balș. Această impresie a fost întărită în mod grotesc de comportamentul președintelui, care după vizita la spitalul arșilor a plecat imediat la munte să schieze, ba încă de pe pârtie i-a și invitat pe poporeni să uite de desuetul îndemn „stați acasă” și să profite de deliciile zăpezii. În schimb, ministrul Vlad Voiculescu a profitat de plecarea ca să plătească încă o poliță laturii cazone a puterii, cea care l-a marginalizat până acum cu succes în mai toate treburile legate de conducerea sectorului sanitar: „Dacă vorbim de un lucru care nu a mers bine la intervenție, cu siguranță personalul din spital nu are nicio vină. Probabil e o greșeală la intervenție, lucru asta e mai degrabă în competenta IGSU de a stabili”, a spus ministrul, răspunzând într-un stil pasiv-agresiv perfect la întrebarea cum se face că pacientul incinerat în baie a fost descoperit așa de târziu.

Aceasta este o încercare a ministrului de a arăta că e de partea medicilor – a celor din spitalul Balș în special și a celor din tot sistemul în general, pentru că simpla audiere la Omoruri a medicului Cătălin Apostolescu, un real „erou din linia întâi”, este deja percepută de personalul medical ca un afront la adresa tuturor eforturilor lor de a face față pandemiei cu resursele și mai ales cu organizarea impusă până acum de comandantul acțiunii, Raed Arafat. Mai ales că au apărut primele reacții de la influencerii cărora le e mai dragă aripa cazonă a puterii sanitare și care au început deja să dea vina pe personalul medical pentru morții de la Balș, așa cum s-a întâmplat și după incendiul de la Piatra Neamț, și să sugereze că medicii oricum nu știu ce e mai bine pentru spitale și pentru pacienți, fiindcă pentru conducere și organizare sunt buni doar managerii din afară, ori cazoni, ori numiți politic.

Cu cât crește distanța, fizică și emoțională, față de patul pacientului bolnav de Covid, cu atât soluțiile la care se gândesc oamenii puterii sunt mai nebuloase, mai complexe și mai departe de ceea ce ar trebui făcut de fapt: președintele Iohannis, înainte să plece la schi, a dat vina pe lipsa unei reforme din temelii a sistemului sanitar și i-a cerut ministrului Voiculescu să se prezinte la el cu un proiect de reformă, ministrul Cîțu a dat vina pe lefurile prea mari ale medicilor și pe lenea DSP-urilor care nu dau suficient cu biciul în angajații din spitale atunci când îi calcă cu controale, în timp ce ministrul Voiculescu a dat vina de-a dreptul pe PSD, fiindcă așa e cel mai comod și îl scutește pe el de orice bătaie de cap. Deși realmente pentru nimeni nu mai era vreun secret ce lucruri simple ar fi trebuit să se întâmple ca să nu apară nici tragedia de la Piatra Neamț, nici cea de la Balș: nu era niciun secret că era frig în spitale (nici pentru primarul Nicușor Dan, nici pentru ministrul Voiculescu, cel cu memorabila concluzie „E nevoie ca în spitale să fie cald, să nu fie rece, pentru că altfel e greu de suportat așa ceva”) și că personalul medical, paturile și capacitatea spitalelor Covid de a suporta necesarul de oxigen pentru pacienți sunt de mult insuficiente.

„Au existat în multe locuri medici care au făcut memorii, care au vorbit, care au atras atenția de ani de zile, nu numai cu ocazia nenorocitului ăsta de virus, în ce hal de degradare sunt spitalele. Ce vreți voi, oameni buni, de la medicul de gardă? Să umble în mișcare browniană 24 de ore încontinuu din salon în salon, pe mai multe etaje, la 120 de paturi, cu senzori de fum în nas și instalație de stingere a incendiilor în frunte? Este o rușine să găsiți mereu țapi ispășitori pe singurii oameni din țara asta care lucrează 24 de ore neîntrerupt (șoferii sunt obligați la pauze când conduc prea mult!!!!)”, a scris cu furie Laura Zarafin, medic la Spitalul Colentina. Ea și colegii ei au explicat în multe rânduri că după ordinul comandantului acțiunii ca niciun pacient adus la poarta unui spital Covid să nu mai fie trimis în altă parte, indiferent de capacitatea spitalului, au apărut probleme mari cu congestionarea secțiilor, iar unii medici s-au arătat nemulțumiți că unele spitale ale sistemului rămân privilegiate, „non-Covid”, în timp ce altele se supraaglomerează, iar personalul lor e veșnic supraâncărcat.

La un moment dat, într-adevăr, a fost un progres, odată ce s-au alocat o serie de noi spitale pentru tratamentul bolnavilor de Covid. Capacitatea a rămas însă tot insuficientă, echilibrul este exact atât de precar precum se vede la Balș, iar orice nouă agravare a pandemiei din cauza tulpinii britanice sau a unor relaxări imprudente va aduce alte tragedii. Ministrul Voiculescu știe bine situația, de asta a și reclamat zilele trecute că sunt mai multe cazuri de Covid decât apar în statistici (deși n-a fost în stare să aducă niciun argument cu care să probeze că are dreptate) și că nu e bună relaxarea prematură a restricțiilor din București; tot de asta a și anunțat un fond național pentru investiții în siguranța pacienților și tot de asta a îndrăznit până la urmă să schimbe strategia de vaccinare în favoarea vârstnicilor, adică așa cum e normal din punct de vedere medical, și să critice abordarea „cazonilor” în frunte cu Valeriu Gheorghiță, axată pe accesul prioritar al „esențialilor” și pe centre speciale pentru bugetarii speciali.

Numai că ministrul n-are nici puterea financiară și nici stofa politică necesară ca să procedeze așa cum i-ar cere realitatea sistemului sanitar în acest moment al pandemiei. În privința finanțelor, terenul l-a pregătit ministrul de finanțe Cîțu, care, confruntat cu dificultatea de a face bugetul, s-a grăbit deja să afirme că „nu putem cheltui 95% din resurse doar pentru salarii și sporuri” – cu alte cuvinte, pentru investițiile rușinos de mici în sănătate sunt de vină salariile prea mari ale personalului medical, nu filozofia bugetară a guvernării PNL care pune pe ultimul plan sănătatea și educația. Cîțu profită astfel în mod identic cu colega sa de partid Turcan de ușurința cu care se poate stârni resentimentul publicului față de diverse categorii sociale considerate prea bine plătite. În cazul lui Cîțu, e vorba de medicii și asistentele cu salarii mărite de PSD; în cazul lui Turcan, e vorba de eternii asistați sociali pe care orice guvernare de dreapta pune ochii atunci când n-are soluții de a crește încasările la buget.

Cât privește stofa politică, Voiculescu are încă de demonstrat că nu e doar ONG-istul tipic, pofticios de putere, cu multe promisiuni și acuzații la adresa altora cât timp e în opoziție, dar inconsistent și repede plictisit de muncă atunci când dă de greu și trebuie să ia decizii. Faptul că și-a numit o amică de formație teolog ca secretar de stat nu e de bun augur; la fel de straniu a fost modul cum, după ce s-a lăudat că și-a programat părinții la vaccinare, a ignorat complet sutele de mesaje de pe propria pagină de Facebook din partea oamenilor care îi cereau ajutor pentru că nu izbuteau să se programeze, anunțând triumfal că „e așa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili”. Desigur, nu el coordona campania de vaccinare și sunt ușor de bănuit tensiunile dintre el și „cazonii” lui Gheorghiță. Cu ceea ce rămân însă oamenii ignorați atunci este impresia, corectă, că au picat la mijloc într-un război între o seamă de orgolii extrem de pronunțate, între o seamă de tipi foarte dornici de putere și de lauri, dar puțin dispuși să colaboreze și să-și asume răspunderea atunci când ceva merge prost.

Așa cum au picat la mijloc atunci oamenii care au vrut să se programeze la vaccinare, așa pică la mijloc acum pacienții și personalul medical, într-o situație unde lipsa de viziune și orgoliile personale se conjugă într-un mod cât se poate de nefericit cu comportamentul de hoitari politici al celor care acum cer ba demisia lui Arafat, ba demisia lui Voiculescu, nicidecum pentru că ar dori să se facă dreptate și să vină niște competenți la putere, ci fiindcă au găsit momentul să-i doboare în sfârșit pe cei din tabăra inamică. Într-o dezbatere din 2017 organizată de un ONG, povestindu-și experiența primului mandat de ministru, Voiculescu își amintea cu dezgust aproape fizic de atmosfera pe care o găsise în birouri, cu fotolii vechi și mobile comuniste – ai fi zis că atunci când a plecat de la minister s-a bucurat că a scăpat de o corvoadă mult sub demnitatea lui și unde oricum nu avea șanse de succes din cauza „sistemului”. Ar fi jalnic ca și de data asta ministrul să dea vina tot pe mobilele comuniste că nu l-au lăsat să lucreze”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.