Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comenzile noi în industrie cresc cu 13% în octombrie, față de septembrie, scad cu 0,7% față de 2018

Industrie

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 13% în luna octombrie 2019, pe total (piaţă internă şi piaţă externă) față de luna septembrie 2019, arată datele publicate joi de INS. În ritm anual însă, comenzile noi au scăzut cu 0,7% în octombrie 2019 comparativ cu octombrie 2018, conform Mediafax.

Totodată, în primele 10 luni din 2019, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 4,7% în comparație cu perioada corespunzătoare din 2018.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna octombrie 2019, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 13,0% datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+19,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,0%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%), potrivit datelor Institului Național de Statistică (INS).

Din perspectiva evoluției comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în octombrie au fost: calculatoare și produse electronice și optice (1,8% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci și semiremorci (6,1% an/an), construcții metalice (8,2% an/an), textile (11,6% an/an) și farmaceutică (22,9% an/an), scot în evidență analiștii de la Banca Transilvania într-un raport.

Totodată, comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna octombrie 2019, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 0,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (-2,1%) și în industria bunurilor de capital (-1,8%), ceea ce relevă deteriorarea climatului investițional. Creșteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,1%) și industria bunurilor de uz curent (+9,7%), pe fondul climatului pozitiv din sfera consumului intern.

"Statisticile confirmă persistența unui climat dificil în sfera industriei prelucrătoare (comenzile au evoluat la un ritm sub potențial pentru a șaptea lună consecutiv, conform estimărilor econometrice elaborate), pe fondul provocărilor din sfera industriei europene, tensiunilor comerciale internaționale și deteriorării competitivității internaționale a economiei interne", mai punctează analiștii BT.

În perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2019, comenzile noi din industrie au crescut pe ansamblu cu 4,7%, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2018, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), industria bunurilor de capital (+5,4%), industria bunurilor de uz curent (+5,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,5%).

Din perspectiva evoluției comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în perioada ianuarie-octombrie au fost: calculatoare și produse electronice și optice (5,3% an/an), mașini, utilaje și echipamente (7,9% an/an), construcții metalice (11,2% an/an), farmaceutică (12,3% an/an) și alte mijloace de transport (20,9% an/an).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.