Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Comerţul en gros e în creștere în luna octombrie, cu un avans de 12,8%

pixabay.com
diverse, trend, economie

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comerţ, a crescut în octombrie cu 12,8%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm crescut faţă de cel din luna anterioară, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează News.ro.

În septembrie, comerţul cu ridicata a crescut cu 6,3%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În august, avansul a fost de 6,7%.

În octombrie, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 12,8% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,6%.

În primele zece luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, afacerile au avansat atât ca serie brută cu 9,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,9%. Avansul s-a datorat, în special, creşterii comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+19,9%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+13,2%) şi al activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+13%).

Citește și: Suplimentar 100.000 de lei la categoria I la LOTO 6/49

În octombrie, faţă de aceaşi lună a anului trecut, afacerile au avansat, pe serie brută, în special ca urmare a creşterii activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+28,1%), comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+19,2%) şi a comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+14,7%).

Totodată, creşterea s-a bazat şi pe avansul comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii cu (+11,7%), comerţului cu ridicata nespecializat (+11%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,4%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,8%) şi comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+5,8%).

În 2017, comerţul en gros a crescut cu 7,5%, serie brută, faţă de anul anterior, ritm încetinit faţă cel din 2016.

Statisticile nu includ comerţul dintre firme cu autovehicule şi motociclete. Comerţul cu ridicata este practicat în special de comercianţii care cumpără produse în cantităţi mari, pe care le revând în cantităţi mai mici altor comercianţi sau clienţi finali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.