Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisar european: Întreaga Europă va începe să se prăbușească dacă lăsăm Polonia să facă ce vrea

vera jourova

Uniunea Europeană ”va începe să se prăbuşească” dacă nu va ataca decizia curţii constituţionale din Polonia privind prevalenţa legislaţiei naţionale în faţa celei europene, a declarat luni comisarul UE Vera Jourova, din Cehia, transmite Reuters.

Tribunalul constituţional al Poloniei a a emis o judecată în acest sens săptămâna trecută, escaladând puternic un conflict legat de valorile fundamentale dintre eurosceptţicii de la Varşovia şi majoritatea celorlalte state membrie, informează News.ro.

Peste 100.000 de oameni au protestat duminică în Polonia în sprijinul UE, dând un semnal de alarmă în legătură cu ceea ce se tem că este perspectiva ca ţara lor să urmeze Marea Britanie şi să părăsească blocul european într-un ”Polexit”.

"Dacă nu susţinem principiul UE că norme egale sunt respectate la fel peste tot în Europa, întreaga Europă va începe să se prăbuşească", a declarat Vera Jourova, comisarul UE din Republica Cehă.

"De aceea va trebui să reacţionăm la acest nou capitol pe care curtea constituţională poloneză a început să îl deseneze", a spus Jourova, responsabilă de valori şi transparenţă la Comisia Europeană.

Într-un fel sau altul, hotărârea tribunalului va costa probabil Varşovia. Decizia urmează unor dispute prelungite şi divizive în care Polonia este acuzată de multe ţări occidentale, de autorităţi de supraveghere a drepturilor internaţionale şi de cei care afirmă că a avut loc o reducere a independenţei mass-media şi a instanţelor, precum şi o încălcare a drepturilor femeilor, migranţilor şi persoanelor LGBT de când partidul Dreptate şi Justiţie ( Partidul PiS) a câştigat puterea în 2015.

Comisia Europeană refuză din aceste motive aprobarea pentru planul de redresare şi rezilienţă al Poloniei, necesar pentru a permite Varşoviei să valorifice miliardele de euro disponibile, pe lângă alte fonduri UE, pentru susţinerea redresării din criza coronavirusului.

Între timp Ungaria şi Polonia au făcut luni front comun în faţa sistemului de justiţie al UE pentru a ataca un mecanism care le-ar putea priva de fonduri europene, pe fondul tensiunii în creştere dintre Bruxelles şi Varşovia, transmite AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.