Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisar european: Timpul nu lucrează în favoarea României

corina cretu

Neadoptarea în Parlamentul României a legislatiei achizitiilor publice va paraliza pe orizontala toate programele operationale, a declarat marti comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu.

'Din pacate, suntem la jumatatea anului 2016, deci timpul nu lucreaza în favoarea României. Provocarile în acest moment, traduse în prioritati absolute, sunt din punct de vedere al Comisiei Europene, si sunt foarte preocupata personal de aceste subiecte, asistenta medicala, achizitiile publice si gestionarea deseurilor. Pentru ca, în primul rând achizitiile publice daca nu se adopta, asa cum ne promisese dl Dîncu, legislatia în Parlamentul national, practic aceasta neadoptare a legislatiei va paraliza pe orizontala toate programele operationale. În domeniul asistentei medicale stim foarte bine ca inclusiv Raportul de tara al Comisiei Europene pentru 2016 certifica si reliefeaza faptul ca domeniul sanatatii este un domeniu critic, iar în privinta gestionarii deseurilor sigur, poate suna apocaliptic, dar acestia sunt pasii în Comisia Europeana, România deja a depasit perioada în care ar fi trebuit sa implementeze aquis-ul comunitar în ceea ce priveste colectarea separata a deseurilor, reciclarea deseurilor, depozitarea lor. Si Comisia a notificat deja România ca mai are o perioada pâna la care, daca nu se vor îndeplini aceste conditionalitati exacte, cum le numim noi la Bruxelles, vom merge mai departe catre Curtea Europeana de Justitie. Din pacate, în cazul în care aceste conditionalitati nu sunt îndeplinite pâna la finalul lui 2016 Comisia ar putea fi nevoita sa suspende platile', a subliniat Corina Cretu, la cea de a III-a editie a Forumului Fonduri Europene.

Comisarul european a afirmat ca directivele privind achizitiile publice nu au fost transpuse în aquis, iar termenul - limita pentru transpunerea directivelor europene a fost 19 aprilie 2016.

'Într-adevar, este nevoie ca ANAF sa vina cu niste îndrumari pentru a alinia formal procedurile de achizitii publice cu dispozitiile noilor directive. (...) În opinia Comisiei Europene, acest blocaj trebuie rezolvat rapid, ori în Parlament ori printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca, daca întârzierile vor continua, este o disfunctionalitate care afecteaza pe orizontala toate programele operationale. Toate programele operationale pot fi blocate prin lipsa acestei legislatii privind achizitiile publice', a atras atentia Corina Cretu.

Potrivit acesteia, o alta zona pe care Comisia Europeana considera ca trebuie tratata cu prioritate este aceea a evaluarii de catre autoritatile de audit a eficientei cadrului formal si functional specific institutiilor de implementare, autoritatilor de management si autoritatilor de certificare.

'În opinia noastra este nevoie de o întelegere cat mai urgenta între autoritatile de management si autoritatile de audit, pentru ca aceste institutii sa înceapa sa functioneze. Este la fel de important ca toate procedurile sa fie cât mai sigure si mai eficiente, iar responsabilitatile între institutii sa fie foarte clare. (...) Am încredere ca Guvernul si autoritatile locale vor sti sa nu fie afectate de confruntarile electorale, vor sti sa separe lupta politica de administratie, pentru ca 2016 sa nu fie un an pierdut pentru România Cred ca fac acest apel în special catre autoritatile locale sa continue sa fie preocupate de implementarea proiectelor, mai ales a celor care au ca data finala inclusiv 2016', a spus Corina Cretu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.