Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisar european trage frâna de mână Ucrainei: 'Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint'

pubaffairsbruxelles.eu
UE

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a atras atenţia joi că procesul de aderare la Uniunea Europeană al Ucrainei ''este un maraton, nu un sprint'', transmite EFE, potrivit Agerpres.

Politicianul austriac a făcut această declaraţie chiar în ziua în care circa 15 comisari europeni se reunesc la Kiev cu membri ai guvernului ucrainean, iar vineri se va desfăşura un summit între Ucraina şi UE.

''Procesul de aderare la UE este un maraton, nu un sprint'', a afirmat Hahn. Pe de altă parte, el a dat asigurări că ''destinul'' Ucrainei ''este în Europa'' şi că ''drumul comun european'' s-a decis în iunie 2022, când fostei republici sovietice i-a fost acordat statutul de ţară candidată.

''Comisia va sprijini Ucraina pe parcursul întregului său proces de aderare. Constatăm un impuls uriaş al reformelor'', a subliniat Hahn.

Comisarul european a adăugat că la reuniunea de joi şi summitul de vineri „vom dezbate eforturile de reformă din Ucraina, alinierea suplimentară a legislaţiei sale la cea a UE şi vom lua noi măsuri pentru a spori cooperarea sectorială”.

Hahn a declarat că procesul de aderare la UE al Ucrainei are loc simultan cu integrarea Kievului în piaţa unică şi a dat asigurări că liberalizarea comerţului cu Ucraina timp de un an a adus beneficii Kievului şi Celor 27 deopotrivă şi că executivul european va propune ''în curând'' extinderea acestor măsuri.

''Preşedinta Von der Leyen va propune suspendarea contribuţiilor financiare ale Ucrainei pentru a participa la programe ale Uniunii pe tot parcursul perioadei în care Ucraina se va afla în dificultate financiară'', a explicat Hahn, care a adăugat totodată că reconstrucţia Ucrainei ''nu poate fi disociată de responsabilitatea Rusiei pentru războiul său de agresiune'' şi că ''atrocităţile'' Moscovei ''nu vor rămâne nepedepsite''.

Înaintea reuniunilor de la Kiev, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că Ucraina și-a stabilit ca „obiectiv ambițios" aderarea la UE în doi ani.

Însă un grup de state membre a avertizat că ar trebui să i se spună Kievului că acest lucru nu va fi posibil.

Chiar dacă Ucraina a obținut statutul de candidat la UE cu o viteză record în iunie anul trecut, totuși aderarea nu se va produce la fel de repede. „Nu de asta are nevoie Ucraina", a declarat un diplomat UE, potrivit BBC.

Un alt diplomat a vorbit despre presiuni, venite din partea unor țări precum Polonia, pentru a accelera procesul.

Unele surse au declarat pentru BBC că Franța, Germania, Italia și Olanda, Belgia și Luxemburg au avertizat împotriva unui calendar prea accelerat.

„O vom face, dar nu există scurtături", a declarat un diplomat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.