Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarii europeni, acuzați că mai mult absentează de la lucru

comisia juncker

Presedintele CE, Jean-Claude Juncker, si mai multi comisari europeni, între care si Corina Cretu, obisnuiesc sa petreaca weekenduri prelungite în tarile de origine, unde îsi stabilesc întâlniri lunea sau vinerea, informeaza blogul european al publicatiei Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Jean-Claude Juncker este acuzat adesea ca ar fi un presedinte mai mult absent al Comisiei Europene. Exista plângeri ca ar delega prea mult din munca sa si ca ar fi prezent la biroul sau din Bruxelles doar doua-trei zile pe saptamâna, stabilind "dejunuri de lucru" în tara sa de origine, Luxemburg, lunea si vinerea.

Potrivit blogului european al Wall Street Journal, Real Time Brussels, agenda de saptamâna trecuta a lui Juncker pare sa sustina aceste acuzatii. Luni s-a aflat în Luxemburg, unde s-a întâlnit cu presedintele Curtii de Audit, iar vineri a revenit în tara sa pentru un dejun de lucru cu Luc Frieden, fostul sau ministru de Finante si actual vicepresedinte al Deutsche Bank.

Întrebata despre obiceiul lui Juncker de a se întâlni cu prietenii pe cheltuiala contribuabililor europeni, purtatoarea sa de cuvânt a precizat ca Frieden "contribuie cu idei la dezbaterile actuale privind reforma uniunii economice si monetare". Ea a sugerat de asemenea ca alti comisari petrec weekenduri mai lungi în tarile de origine decât presedintele CE.

Real Time Brussels a realizat un top pornind de la numarul zilelor de luni si vineri în care comisarii au întâlniri în tarile de origine, pe primul loc fiind comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici. Din cele 24 de weekenduri de când Comisia si-a început activitatea, la 1 noiembrie, el si-a petrecut întreaga zi de luni sau vineri la Paris de 13 ori.

Comisarul pentru Concurenta, daneza Margrethe Vestager, s-a clasat pe locul al doilea, având discursuri sau întâlniri la Copenhaga într-o zi de vineri sau luni de opt ori de la începutul mandatului.

Juncker este pe locul al treilea, cu sase weekenduri prelungite. Dintre acestea, în doua zile de luni el a calatorit din Luxemburg direct la Strasbourg, unde a participat la reuniuni ale Parlamentului European.

Comisarul român pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a fost la Bucuresti de cinci ori, în unul dintre cazuri sosind înca de miercuri. În martie, ea a fost într-o misiune de trei zile în România, de marti pâna joi. Ea nu a avut programata nicio întâlnire la Bruxelles vinerea urmatoare.

Comisarul spaniol Miguel Arias Canete, responsabil cu Politica Energetica, a tinut discursuri sau întâlniri oficiale la Madrid în trei zile de vineri si doua zile de luni.

Andrus Ansip si Cecilia Malmström, comisarii eston si suedez, au folosit "metoda weekendului prelungit" de patru ori, în timp ce slovena Violeta Bulc a mers la Ljubljana în doua zile de vineri. În februarie, ea a tinut un discurs în Parlamentul sloven într-o vineri si a avut întâlniri în lunea urmatoare.

Italianca Federica Mogherini, britanicul Jonathan Hill si letonul Valdis Dombrovskis au avut câte doua weekenduri prelungite, în timp ce restul comisarilor au avut câte unul sau niciunul.

Daca au întâlniri oficiale în strainatate, comisarii europeni pot solicita decontarea cheltuielilor de calatorie si o alocatie zilnica între 50 si 100 de euro, în functie de tara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.