Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru Managementul Crizelor, după vizita în România: Ca în fiecare război, civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preţ

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam refugiati ucraina

Comisarul european pentru Sprijin Umanitar şi Managementul Crizelor, Janez Lenarčič, a afirmat, joi, la Bucureşti, că vizita în România este prilejuită de cel mai mare dezastru umanitar înregistrat de la Al Doilea Război Mondial. Comisarul apreciază că peste 2 milioane de oameni au părăsit Ucraina, alţii, poate mai mult de 2 milioane, sunt strămutaţi în interiorul ţării şi câteva milioane sunt prinşi în oraşe bombardate zilnic. Janez Lenarčič a venit pentru operaţionalizarea HUB-ului umanitar din Suceava, un se centralizează ajutoarele pentru refugiaţi, anunță news.ro.

”Ceea ce mă aduce în România este apariţia celei mai mari crize umanitare de la Al Doilea Război Mondial. Acest dezastru, provocat de acţiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a forţelor ruse, cauzează suferinţă imensă a oamenilor (...) Ca în fiecare război, civilii sunt cei care plătesc cel mai mare preţ, chiar şi cei mai vulnerabili – copiii, femeile, femeile însărcinate. (...) Am văzut deja un număr de peste 2 milioane de refugiaţi ucraineni care au venit în statele UE. Un milion pe săptămână”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, Janez Lenarčič.

Acesta apreciază că alţi ucraineni, poate mai mult de 2 milioane, ”sunt strămutaţi în interiorul ţării, au trebuit să-şi părăsească casele, din cauza bombardamentelor şi care au nevoie de ajutor”.

”Mai sunt şi cei care sunt în cele mai dificile poziţii - câteva milioane - prinşi în oraşe şi zone bombardate zilnic. Nu au apă, mâncare, electricitate, căldură de mai multe zile. Pentru ca lucrurile să fie şi mai rele – sprijinul umanitar, materialele umanitare nu pot ajunge la ei, pentru că forţele ruse bombardează în mod nediscriminatoriu şi nu respectă regulile elementare ale dreptului umanitar”, mai declarat comisarul european.

Acesta apreciază că Ucraina trebuie ajutată, dar şi ţările învecinate pentru a face faţă afluxului de refugiaţi.

Comisarul european a vorbit şi despre protecţia civilă: ”Ucraina a solicitat ajutor prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, cerând mâncare, combustibil, medicamente, adăposturi, ambulanţe, iar răspunsul celor 27 de state ale UE ş al altor ţări este extraordinar. Valoarea ajutorului acordat deja Ucrainei depăşeşte 100 de milioane de euro”, a mai declarat comisarul european.

Acesta a exlucat că, pentru facilitarea ajutorului, s-a decis amplasarea de HUB-uri în România, Polonia şi unul în Slovacia, care va fi deschis curând.

HUB-ul de la Suceava a fost operaţionalizat în cursul zilei de miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.