Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de buget a Senatului - Raport asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114, care introduce 'taxa pe lăcomie'

Inquam Photos / George Calin
senat parlament gol

Comisia de buget a Senatului are pe ordinea de zi a ședinței de marți, ora 11.00, pentru adoptarea unui raport asupra proiectului pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care și introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci, scrie Mediafax.

„Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene”, arată ordinea de zi a ședinței de marți a Comisiei de buget-finanțe a Senatului, publicată pe site-ul instituției.

În legătură cu raportul asupra acestui act normativ, liberalii au făcut apel la membri forului legislativ să dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă i-a îndemnat pe parlamentari să trimită e-mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul „#OprițiOUG114”, pentru a îi convinge să adopte un raport negativ.

De asemenea, președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că partidul va demara o campanie pentru a îi convinge pe cetățeni să le comunice parlamentarilor coaliției PSD-ALDE să voteze împotriva OUG 114, precizând că vor fi campanii făcute de liberali atât online, cât și direct cu oamenii.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulțumiri din partea mai multor instituții, dar și companii. Printre nemulțumiți se numără băncile, dar și administrațiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Citește și: Ordonanța de urgență care scoate Secția pentru investigarea magistraților de sub autoritatea procurorului general este iminentă

Pe de altă parte, în contextul nemulțumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniștrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală și ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanței nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.

De asemenea, liderul UDMR Kelemen Hunor a propus, la începutul acestei luni, amânarea unor prevederi din OUG 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care şi introducerea unei „taxe pe lăcomie” pentru bănci. Liderul Uniunii a argumentat că o decizie de prorogare a unor prevederi actul normativ va asigura stabilitate economică în domeniul bancar, cât şi al întreprinzătorilor. Referitor la această propunere, șeful Executivului a afirmat că Guvernul trebuie să dea dovadă de flexibilitate.

Președintele ALDE Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre modificarea OUG 114 pentru eliminarea taxei de 2% pentru companiile din energie, iar aceasta i-a transmis că într-adevăr prevederea ar putea avea „efecte defavorabile pentru că riscă să îndepărteze sau să amâne foarte multe investiții”.

În schimb, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că nu susține așa „pur și simplu” o modificare a OUG 114/2018 fiscală, precizând că nu a discutat, luni, la întâlnire cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, despre acest subiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.