Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia de la Veneția pregătește RĂSPUNSUL pentru Klaus Iohannis pe sesizarea legată de legile justiției: Opinia preliminară va veni zilele următoare

Inquam Photos / Adriana Neagoe
iohannis gesturi reactii

Comisia de la Veneția va prezenta o opinie preliminară, în luna iunie, în legătură cu modificările aduse Legilor Justiției de către Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a sesiunii plenare desfășurate în perioada 22-23 iunie.

"Comisia de la Veneţia a avut loc un schimb de opinii cu domnul Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei în România, şi cu domnul Bogdan Dima, consilier de stat la Administraţia prezidenţială, fiind informată în legătură cu avansarea lucrărilor la proiectul de aviz pe tema proiectului de lege asupra puterii judiciare din România; (Comisia) i-a autorizat pe raportori să pregătească un aviz preliminar care va fi transmis autorităţilor române în iulie 2018, după consultările cu membrii Biroului de conducere şi cu preşedintele Subcomisiei pentru afaceri juridice", se arată în comunicatul transmis luni de instituție.

Citește și: Ponta pregăteşte pasul următor: Cine este şi ce avere are omul pe care Pro România îl vrea premier

Pe 11 iunie, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Temele abordate au fost în principal modificările aduse legilor justiţiei, însă, potrivit ministerului Justiţiei, s-a discutat şi despre modificările aduse codurilor după transpunerea în legislaţie a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi modificările pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Delegația a avut, pe 12 iunie, o întrevedere la Parlament și cu preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, ulterior acesta declarând că discuţiile cu Comisia de la Veneţia au decurs ”foarte bine”, el afirmând că a prezentat aspecte şi dezinformări din spaţiul public despre modalitatea de adoptare a celor trei legi ale Justiţiei, scrie mediafax.ro.

Citește și: Șefa DNA a făcut totul public! Ce sumă a intrat în conturile sale

În aceeași zi, Comisia de la Veneția s-a întâlnit la Palatul Cotroceni și cu preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului le-a transmis oficialilor europene că este foarte optimist în ceea ce priveşte viteza cu care vor trage concluziile asupra subiectului modificării legilor justiţiei de către Parlament.

Membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au avut o întrevedere și cu președintele CCR, Valer Dorneanu, aceștia cerându-i precizări nu doar în legătură cu modificare legilor justiției, ci și despre sesizarea Curţii Constituţionale adresată Comisiei de la Veneţia cu privire la presiunile la adresa judecătorilor CCR, după decizia care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi.

Citește și: Pleacă din România! Unde se mută câștigătoarea de la „Bravo, ai stil”

Pe 22 iunie, Bogdan Dima, reprezentantului preşedintelui Klaus Iohannis în plenul Comisiei de la Veneţia, a transmis că opinia instituției asupra celor trei legi ale justiţiei este extrem de necesară, având o "importanţă majoră pentru corpul magistraţilor şi pentru întregul sistem judiciar din România".

Delegaţia Comisiei de la Veneţia, care s-a întâlnit principalii actori politici români a fost compusă din directorul Thomas Markert, Secretar al Comisiei de la Veneţia, Hanna Suchocka, preşedinte de onoare al Comisiei de la Veneţia, Artemiza Chisca - şeful Diviziei Instituţii Democratice a Comisiei de la Veneţia, Kaarlo Tuori, membru al Comisiei de la Veneţia (Finlanda), Nicolae Esanu, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Republica Moldova), Jean-Claude Scholsem, membru supleant al Comisiei de la Veneţia (Belgia).

Citește și: Dan Bittman îşi măreşte echipa la parcul nautic: Câţi bani le dă angajaţilor săi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.