Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a adoptat un nou plan pe 10 ani pentru a veni în sprijinul romilor din UE

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou plan pe 10 ani pentru a veni în sprijinul romilor din UE, existând şapte domenii principale de interes: egalitatea, incluziunea, participarea, educaţia, ocuparea forţei de muncă, sănătatea şi locuinţele, informează executivul european într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Pentru fiecare domeniu, Comisia a prezentat noi obiective şi a făcut noi recomandări statelor membre cu privire la modul de realizare a acestora. Aceste obiective şi recomandări vor servi drept instrumente importante de monitorizare a progreselor şi de asigurare a faptului că UE continuă să înregistreze progrese în ceea ce priveşte furnizarea sprijinului vital de care atât de mulţi dintre romii care trăiesc în UE au încă nevoie, potrivit sursei citate.

"Simplu spus, în ultimii zece ani nu am făcut suficiente eforturi pentru a sprijini populaţia romă din UE. Această situaţie este inadmisibilă. Mulţi romi sunt încă ţinta discriminării şi a rasismului. Nu putem accepta această situaţie. Astăzi ne intensificăm eforturile de corectare a acestei situaţii, cu obiective clare şi un angajament reînnoit de a schimba în mod real această situaţie în următorul deceniu", a declarat vicepreşedinta CE pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

LISTA celor 49 de țări care intră în zona galbenă: se impune carantina pentru o perioadă de 14 zile

La rândul său, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat că, "pentru ca Uniunea Europeană să devină o adevărată Uniune a egalităţii, trebuie să ne asigurăm că milioanele de cetăţeni romi, fără excepţie, sunt trataţi în mod egal, sunt integraţi din punct de vedere social şi pot participa la viaţa socială şi politică. Având în vedere obiectivele pe care le-am stabilit în cadrul strategic de astăzi, ne aşteptăm ca până în 2030 să facem progrese reale către o Europă în care romii să fie văzuţi ca parte integrantă a diversităţii Uniunii, să participe la bunul mers al societăţii şi să aibă toate şansele să contribuie pe deplin la viaţa politică, socială şi economică din UE şi să beneficieze de pe urma acestora".

Potrivit sursei citate, deşi scopul urmărit este egalitatea deplină, Comisia a propus obiective minime pentru 2030, pe baza progreselor înregistrate în cadrul anterior, printre acestea numărându-se: reducerea la jumătate a numărului de romi care sunt victime ale discriminării; dublarea numărului de romi care depun o plângere atunci când sunt discriminaţi; reducerea cel puţin la jumătate a diferenţei de venituri între romi şi restul populaţiei; reducerea cel puţin la jumătate a decalajului în ceea ce priveşte participarea copiilor la educaţia preşcolară; reducerea numărului de copii romi care frecventează şcoli primare segregate în cel puţin jumătate din statele membre cu o populaţie romă importantă; reducerea cu cel puţin jumătate a diferenţelor de ocupare a forţei de muncă şi a diferenţelor de gen în ocuparea forţei de muncă; reducerea cel puţin la jumătate a decalajului în ceea ce priveşte speranţa de viaţă; reducerea cu cel puţin o treime a decalajului în ceea ce priveşte condiţiile precare de locuit; asigurarea faptului că cel puţin 95 % din romi au acces la apă de la robinet.

Pentru a atinge aceste obiective, este esenţial ca statele membre să pună în aplicare politici adecvate, potrivit Comisiei Europene, care anunţă că le oferă statelor membre orientări şi a stabilit o listă de măsuri pe care statele membre trebuie să le ia pentru a accelera progresul către egalitatea, incluziunea şi participarea romilor. Orientările şi măsurile variază de la dezvoltarea unor sisteme de sprijin pentru romii care sunt victime ale discriminării la campanii de sensibilizare în şcoli, sprijinirea educaţiei financiare, promovarea angajării romilor în instituţiile publice şi îmbunătăţirea accesului la controale medicale de calitate, depistare şi planificarea familială pentru femeile rome.

Totodată, executivul european invită fiecare stat membru să prezinte o strategie naţională până în septembrie 2021 şi să raporteze cu privire la punerea ei în aplicare o dată la doi ani. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor pentru 2030, pe baza informaţiilor rezultate în urma anchetelor desfăşurate de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene şi a contribuţiilor din partea societăţii civile. Se va face, de asemenea, o evaluare intermediară aprofundată a tuturor componentelor noului plan pe 10 ani.

Potrivit comunicatului citat, deşi situaţia s-a îmbunătăţit la nivelul UE - în special în domeniul educaţiei - Europa are încă un drum lung de parcurs pentru a ajunge la o egalitate reală pentru romi. Aceştia sunt în continuare marginalizaţi, mulţi dintre ei fiind, în viaţa de zi cu zi, victime ale unei combinaţii de discriminare disproporţionată, atitudini negative faţă de romi şi excluziune socio-economică.

Noul cadru strategic al UE privind romii este prima contribuţie directă la punerea în aplicare a Planului de acţiune al UE de combatere a rasismului 2020-2025 şi face parte din angajamentul preşedintei executivului european, Ursula von der Leyen, în favoarea unei Uniuni a egalităţii, se menţionează în comunicatul de presă al Comisiei Europene.

Noul cadru strategic al UE privind egalitatea, incluziunea şi participarea romilor se bazează pe Cadrul UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor până în 2020. Acesta este corelat cu activitatea Comisiei în alte domenii, inclusiv cu Planul de acţiune al UE de combatere a rasismului 2020-2025, adoptat recent, cu Strategia privind drepturile victimelor şi cu Strategia privind egalitatea de gen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.