Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la un pachet legislativ privind serviciile digitale

parlamentul european

Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la un pachet legislativ privind serviciile digitale, anunțat de președintele acestui for, Ursula von der Leyen, termenul limită fiind 8 septembrie, potrivit news.ro.

Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete și date de la cetățeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă și toate părțile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale.

Consultarea vizează aspecte cum ar fi siguranța online, libertatea de exprimare, corectitudinea și condițiile de concurență echitabile în economia digitală.

Vicepreședintele executiv al CE, Margrethe Vestager, a declarat că internetul oferă cetățenilor și întreprinderilor oportunități importante, pe care le pun în balanță cu riscurile asociate activităților și interacțiunilor online.

„În acest moment, solicităm opiniile cetățenilor și ale părților interesate cu privire la instituirea unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale și platformele online în UE. Multe dintre întrebări au un impact asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și suntem hotărâți să construim un viitor digital sigur și inovator, adaptat nevoilor acestora”, a spus Vestager.

Un local din Cluj a impresionat presa din întreaga lume: Netflix vrea să filmeze aici un serial / VIDEO

La rândul său, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat că platformele online joacă un rol central în viața, economia și democrația europeană.

„Acest rol implică o responsabilitate sporită, care poate fi asumată doar în contextul unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale. Lansăm consultarea noastră publică, vom ține cont de toate opiniile și vom reflecta împreună pentru a găsi echilibrul între un internet sigur pentru toți, care să protejeze libertatea de exprimare și să asigure spațiu pentru inovare pe piața unică a UE”, a explicat Breton.

Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale a fost instituit în urmă cu douăzeci de ani.

Europa are nevoie de un cadru de reglementare modernizat pentru a reduce fragmentarea tot mai mare în materie de reglementare din statele membre, pentru a asigura mai bine faptul că toți cetățenii din întreaga Europă sunt protejați online și pentru a oferi tuturor întreprinderilor europene condiții de concurență echitabile pentru a inova, a se dezvolta și a concura la nivel mondial.

Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comerțul electronic, în special libertatea de a presta servicii digitale pe piața unică a UE.

Astfel, se intenționează instituirea unor norme mai clare și moderne privind rolul și obligațiile intermediarilor online, inclusiv ai celor din afara UE care își desfășoară activitatea în UE.

Cea de a doua măsură ar viza chestiunea condițiilor de concurență echitabile pe piețele digitale europene, unde câteva platforme online mari acționează în calitate de controlori ai fluxului de informație.

„Vom examina norme menite să remedieze aceste dezechilibre ale pieței, pentru a ne asigura că oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere și că piața unică a UE pentru serviciile digitale rămâne competitivă și deschisă inovării”, au precizat oficialii CE.

Pachetul legislativ privind serviciile digitale urmează să fie prezentat la sfârșitul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.