Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a prezentat o strategie de prevenire a viitoarelor acumulări a creditelor neperformante în UE

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie de prevenire a unei viitoare acumulări a creditelor neperformante în Uniunea Europeană, ca urmare a crizei provocate de pandemia de COVID-19, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

Strategia urmăreşte să asigure faptul că gospodăriile şi întreprinderile din UE continuă să aibă acces la finanţarea de care au nevoie pe întreaga durată a crizei.

Băncile joacă un rol esenţial în atenuarea efectelor crizei provocate de pandemia de COVID-19, prin menţinerea finanţării economiei. Acest lucru este esenţial pentru a sprijini redresarea economică a UE. Având în vedere impactul pe care pandemia de COVID-19 l-a avut asupra economiei UE, se preconizează că volumul creditelor neperformante va spori în întreaga UE, dar încă nu se ştie cu certitudine când se va produce şi ce amploare va avea această creştere. În funcţie de rapiditatea cu care economia UE se redresează în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, calitatea activelor băncilor şi, în consecinţă, capacitatea lor de creditare s-ar putea deteriora.

Pentru a oferi statelor membre şi sectorului financiar instrumentele necesare cu ajutorul cărora să facă faţă din timp creşterii numărului de credite neperformante în sectorul bancar al UE, Comisia propune o serie de acţiuni care vizează patru obiective principale.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit: ‘Ticăloși până la capăt!’

Primul îl reprezintă dezvoltarea în continuare a pieţelor secundare pentru activele neperformante. Acest lucru le va permite băncilor să scoată în afara bilanţurilor creditele neperformante, asigurând în acelaşi timp o protecţie sporită a debitorilor. O măsură-cheie în cadrul acestui proces ar fi adoptarea propunerii Comisiei privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite, care este discutată în prezent de Parlamentul European şi de Consiliu. Aceste norme ar consolida protecţia debitorilor pe pieţele secundare.

Comisia consideră utilă instituirea unui platforme centrale de date electronice la nivelul UE pentru a spori transparenţa pieţei. O astfel de platformă ar acţiona ca un fond de date pentru piaţa creditelor neperformante, astfel încât să se îmbunătăţească schimbul de informaţii între toţi actorii implicaţi (vânzători de credite, cumpărători de credite, administratori de credite, societăţi de administrare a investiţiilor şi platforme private pentru credite neperformante), pentru a soluţiona cu eficacitate problema creditelor neperformante. Pe baza unei consultări publice, Comisia ar urma să exploreze mai multe opţiuni privind instituirea unei platforme de date la nivel european şi să stabilească cea mai bună cale de urmat. Una dintre opţiuni ar putea fi instituirea platformei de date prin extinderea atribuţiilor bazei de date existente, European DataWarehouse (ED).

Al doilea obiectiv: reforma legislaţiei UE privind insolvenţa întreprinderilor şi recuperarea datoriilor: Această reformă va contribui la asigurarea convergenţei diverselor cadre de insolvenţă din UE, menţinând în acelaşi timp standarde ridicate de protecţie a consumatorilor. Existenţa unor proceduri de insolvenţă mai convergente ar spori securitatea juridică şi ar accelera recuperarea valorii atât în beneficiul creditorului, cât şi al debitorului. Comisia îndeamnă Parlamentul şi Consiliul să ajungă rapid la un acord asupra propunerii legislative privind normele minime de armonizare referitoare la procedura accelerată extrajudiciară de executare a garanţiilor reale, pe care Comisia a propus-o în 2018.

Al treilea obiectiv îl reprezintă sprijinirea constituirii de societăţi naţionale de administrare a investiţiilor şi a cooperării dintre acestea la nivelul UE. Societăţile de administrare a investiţiilor sunt vehicule care acordă sprijin băncilor care se confruntă cu dificultăţi, permiţându-le să scoată în afara bilanţurilor creditele neperformante. Acest sprijin le permite băncilor să se concentreze din nou asupra creditării întreprinderilor şi a gospodăriilor viabile, nu să se axeze pe gestionarea creditele neperformante.

Comisia este pregătită să sprijine statele membre în constituirea de societăţi naţionale de administrare a investiţiilor - dacă doresc acest lucru - şi ar urma să analizeze modul în care cooperarea ar putea fi impulsionată prin instituirea unei reţele la nivelul UE a societăţilor naţionale de administrare a investiţiilor. Societăţile naţionale de administrare a investiţiilor sunt importante datorită cunoştinţelor de specialitate la nivel naţional, însă o reţea la nivelul UE a societăţilor naţionale de administrare a investiţiilor ar permite entităţilor naţionale să facă schimb de bune practici, să asigure respectarea standardelor în materie de date şi transparenţă şi să coordoneze mai bine acţiunile.

Reţeaua societăţilor de administrare a investiţiilor ar putea, de asemenea, să utilizeze platforma de date pentru a se coordona şi a coopera în vederea efectuării de schimburi de informaţii cu privire la investitori, debitori şi administratori. Pentru a avea acces la informaţiile privind pieţele creditelor neperformante va fi necesar să se respecte toate normele relevante în materie de protecţie a datelor referitoare la debitori.

Al treilea obiectiv îl reprezintă măsurile preventive. Cu toate că situaţia sectorului bancar al UE este, în ansamblu, mult mai solidă decât cea înregistrată în urma crizei financiare, statele membre continuă să aplice răspunsuri neuniforme în materie de politică economică. Având în vedere circumstanţele speciale ale actualei crize sanitare, autorităţile au posibilitatea de a pune în aplicare măsuri preventive de sprijin public, în cazul în care acest lucru este necesar, pentru a se asigura continuitatea finanţării economiei reale, astfel cum se prevede în Directiva UE privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare şi în cadrele în materie de ajutoare de stat.

"Istoria ne arată că strategia cea mai bună este să abordăm din timp şi în mod decisiv problema creditelor neperformante, mai ales dacă dorim ca băncile să sprijine în continuare întreprinderile şi gospodăriile. Acum luăm măsuri preventive şi coordonate. Strategia prezentată astăzi va contribui la redresarea rapidă şi durabilă a Europei prin ajutarea băncilor să scoată în afara bilanţurilor aceste credite şi să menţină fluxul de creditare", a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

"Multe întreprinderi şi gospodării s-au confruntat cu presiuni financiare semnificative din cauza pandemiei. Asigurarea faptului că cetăţenii şi întreprinderile europene continuă să primească sprijin din partea băncilor lor reprezintă o prioritate de prim rang pentru Comisie. Astăzi am prezentat un set de măsuri care asigură protecţia debitorilor, putând contribui totodată la prevenirea unei creşteri a creditelor neperformante, astfel cum s-a înregistrat în urma ultimei crize financiare", a declarat, la rândul său, Mairead McGuinness, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.