Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a propus un nou instrument juridic pentru a descuraja ţările terţe să restricţioneze sau să ameninţe comerţul sau investiţiile

Consiliul UE

Comisia Europeană a propus, miercuri, un nou instrument juridic pentru a contracara utilizarea măsurilor economice coercitive de către ţări terţe în ideea de a permite UE să se apere mai bine pe scena mondială, după ce, în ultimii ani, UE şi statele sale membre au devenit ţinta unor presiuni economice deliberate, informează un comunicat de presă al executivului comunitar, conform agerpres.

Scopul noului instrument este acela de a descuraja ţările terţe să restricţioneze sau să ameninţe să restricţioneze comerţul sau investiţiile pentru a determina o schimbare a politicii UE în domenii precum schimbările climatice, fiscalitatea sau siguranţa alimentară. Instrumentul anti-coerciţii este conceput să detensioneze relaţiile economice şi să determine stoparea unor măsuri coercitive specifice prin intermediul dialogului, ca prim pas. Orice contramăsuri luate de UE ar fi aplicate numai în ultimă instanţă, atunci când nu există nicio altă modalitate de a contracara intimidarea prin măsuri economice, care poate lua multe forme. Acestea variază de la instrumente explicite de coerciţie şi de apărare comercială îndreptate împotriva UE utilizate de unele ţări, la controale selective la frontieră sau controale în sfera siguranţei alimentare vizând produsele dintr-o anumită ţară a UE, până la boicotarea unor produse cu o anumită origine. Scopul contramăsurilor este de a menţine dreptul legitim al UE şi al statelor membre de a face alegeri şi de a lua decizii în materie de politici în mod suveran, precum şi de a preveni interferenţele grave în suveranitatea UE sau a statelor sale membre.

"Comerţul este din ce în ce mai mult utilizat ca armă, iar UE şi statele sale membre devin ţinte ale intimidării economice. Avem nevoie de instrumente adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător. Prin această propunere, transmitem mesajul clar că UE îşi va apăra cu fermitate interesele. Principalul obiectiv al instrumentului anti-coerciţii este de a acţiona ca un factor de descurajare. Dar de acum dispunem de mai multe instrumente atunci când suntem nevoiţi să acţionăm. Acest instrument ne va permite să răspundem provocărilor geopolitice din următoarele decenii, menţinând Europa puternică şi flexibilă", a declarat comisarul pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Cu acest nou instrument, UE va fi în măsură să răspundă măsurilor economice coercitive într-un mod structurat şi uniform. UE va colabora direct cu o ţară în cauză pentru a pune capăt intimidării economice. Dacă intimidarea economică nu se opreşte imediat, noul instrument va permite UE să reacţioneze rapid şi eficient, oferind un răspuns personalizat şi proporţional pentru fiecare situaţie, de la impunerea de tarife şi restricţionarea importurilor din ţara în cauză, la restricţii vizând serviciile sau investiţiile sau la măsuri de limitare a accesului la piaţa internă a UE.

Propunerea Comisiei trebuie discutată şi aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. Ea va fi luată în considerare în cadrul procedurii legislative ordinare, prin care Parlamentul şi Consiliul îşi vor elabora poziţiile la nivel intern înainte de a negocia între ele în cadrul discuţiilor din cadrul trilogului, cu participarea Comisiei. În următoarele două luni, părţile interesate şi cetăţenii pot oferi puncte de vedere suplimentare cu privire la care Comisia va prezenta un raport Consiliului şi Parlamentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.