Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiție a UE

comisia europeana

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a UE cu privire la netranspunerea legislației referitoare la redresarea și rezoluția bancară (BRRD) de către România, Luxemburg, Polonia, Cehia, Suedia și Olanda, ceea ce implica impunerea unei penalitati zilnice pâna la transpunerea integrala.

Directiva (2014/59/UE) este un element central al cadrului de reglementare instituit pentru a crea un sector financiar mai sigur și mai solid în urma crizei financiare. De asemenea, directiva este un document important pentru Uniunea bancara a UE, se arata într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de Mediafax.

Noile norme introduse prin BRRD ofera autoritaților naționale instrumentele și competențele necesare pentru a atenua și a gestiona dificultațile majore sau falimentul bancilor și ale marilor firme de investiții din toate statele membre ale UE.

Obiectivul este acela de a se garanta faptul ca bancile aflate în pragul insolvenței pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca, în vederea menținerii stabilitații financiare, pentru bancile aflate în dificultate.

În acest sens, normele prevad, printre altele, ca acționarii și creditorii bancilor sa suporte partea lor de costuri, prin intermediul unui mecanism de "recapitalizare interna".

Comisia Europeana considera extrem de important ca aceste norme sa fie în vigoare în toate statele membre. Data-limita pentru transpunerea acestor norme în dreptul național a fost 31 decembrie 2014.

La 28 mai 2015, Comisia a trimis un aviz motivat unui numar de 11 state membre ale UE, solicitându-le sa transpuna BRRD. Întrucât în șase state membre ale UE noile norme nu au fost transpuse integral, Curtea a fost sesizata cu privire la nerespectarea acestei obligații de catre statele în cauza.

Sesizarea Curții implica cel puțin impunerea unei penalitați zilnice cu titlu cominatoriu (care contine avertizarea cu o sanctiune n.r.) pâna când se realizeaza transpunerea integrala. Cuantumul acestor sancțiuni este calculat în așa fel încât sa se ia în considerare capacitatea de plata, durata și gradul de gravitate a încalcarii normelor de catre statul membru în cauza. Comisia poate decide sa retraga aceasta cauza în condițiile în care un stat membru pune în aplicare normele UE respective.

Începând din 2008, Comisia Europeana a adoptat o serie de masuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare și bancare. Adoptata în primavara anului 2014, Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare pune la dispoziția autoritaților mecanisme cuprinzatoare și eficace pentru a gestiona situația bancilor care intra în dificultate, precum și mecanisme de cooperare pentru a face fața situațiilor de dificultate ale bancilor transfrontaliere.

În cazul statelor membre care fac parte din zona euro sau care participa la uniunea bancara, transpunerea BRRD este indispensabila pentru funcționarea mecanismului unic de rezoluție, având în vedere ca, în multe cazuri, deciziile Comitetului unic de rezoluție trebuie sa fie puse în aplicare pe baza legislației naționale de transpunere a BRRD.

În temeiul dispozițiilor BRRD, bancile sunt obligate sa întocmeasca planuri de redresare pentru a depași dificultațile financiare. Autoritaților li se atribuie, de asemenea, anumite competențe pentru a interveni în operațiunile bancilor și a le ajuta sa evite intrarea în dificultate. Daca totuși acestea se confrunta cu falimentul, autoritațile dispun de instrumente și de competențe extinse pentru restructurarea acestor instituții, distribuind pierderile la nivelul acționarilor și al creditorilor, conform unei ierarhii bine stabilite.

Autoritațile au competența de a pune în aplicare planuri de rezoluție a bancilor care au intrat în dificultate, astfel încât sa pastreze cele mai importante funcții ale acestora și sa se evite situația în care contribuabilii vor trebui sa salveze bancile respective.

Exista dispoziții precise privind modul în care autoritațile din țara de origine și cele din țara-gazda ar trebui sa coopereze în toate etapele rezoluției transfrontaliere, de la planificarea procesului la rezoluția în sine, Autoritatea Bancara Europeana având un rol important de coordonare și de mediere în eventualitatea unui dezacord.

De asemenea, sunt în curs de înființare fonduri de rezoluție naționale. În cazul statelor membre din zona euro, aceste fonduri vor fi înlocuite de Fondul unic de rezoluție, începând din 2016.

Directiva privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare este completata de norme tehnice elaborate de Autoritatea Bancara Europeana pe mai multe teme, cum ar fi obligațiile de comunicare a unor informații concrete pentru planurile de redresare și de rezoluție și asigurarea unei evaluari corecte a activelor și a pierderilor în momentul rezoluției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.