DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Comisia Europeană acuză România că a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor făcute în 2019

WorldBakers
comisia europeana dublu standard

România a făcut progrese limitate în implementarea recomandărilor făcute de Comisia Europeană în 2019, cum ar fi corectarea devierii semnificative de la cadrul fiscal naţional, care a dus la creşterea deficitului bugetar, şi întărirea complianţei fiscale şi a colectării taxelor, potrivit raportului de ţară al Comisiei Europene pentru 2020.

”Începând din 2016, România a dus o politică fiscală expansionistă şi nu a respectat cadrul fiscal. O astfel de politică a condus la o creştere semnificativă a deficitului bugetar. Începând din 2016, autorităţile nu au respectat, în mod sistematic, regulile fiscale naţionale, făcându-le în mare parte inoperabile. Progrese limitate au avut loc în întărirea complianţei fiscale şi a colectării taxelor. România are cel mai redus grad de colectare a TVA din UE, deşi se estimează că acesta s-a îmbunătăţit începând din 2017”, potrivit raportului.

Citește și: Dana Budeanu sare în apărarea lui Ludovic Orban! În schimb, pe Violeta Alexandru a făcut-o praf: ‘O paparudă’

În aceste condiţii, riscurile legate de sustenabilitatea fiscală sunt ridicate. Din cauza deficitului bugetar ridicat şi a creşterii costurilor legate de îmbătrânirea populaţiei, în special cele privind pensiile şi asistenţa medicală, riscurile referitoare la sustenabilitatea fiscală sunt ridicate. Riscurile s-au înrăutăţit în 2019, în urma adoptării noii legi a pensiilor. Pe de altă parte, mai multe prevederi legale care puneau în pericol viabilitatea pilonului doi de pensii au fost abrogate sau amendate la începutul anului 2020.

România a realizat progrese substanţiale doar în asigurarea stabilităţii financiare şi a sectorului bancar, informează news.ro.

Citește și: O nouă țeapă marca ‘Gigi Becali’! Atenție, români, cineva își bate joc de voi!

Nu au avut loc progrese în asigurarea sustenabilităţii sistemului public de pensii. Au avut totuşi unele progrese în asigurarea viabilităţii pe termen lung a pilonului doi de pensii.

Progrese limitate au avut loc în îmbunătăţirea calităţii şi a incluziunii în educaţie. Dar nu şi pentru îmbunătăţirea calificării forţei de muncă.

Citește și: Elisabeta Lipă a rămas fără cuvinte! Angajaţii CNS Snagov sunt speriaţi şi disperaţi

Progrese limitate au fost făcute pentru extinderea şi creşterea calităţii serviciilor sociale, dar nu şi în cazul finalizării reformei venitului minim de incluziune.

România a făcut progrese limitate în ceea ce priveşte îmbunătăţirea dialogului social şi a stabilirii salariului minim.

Citește și: Dana Budeanu sare în apărarea lui Ludovic Orban! În schimb, pe Violeta Alexandru a făcut-o praf: ‘O paparudă’

Progrese limitate au avut loc şi în cazul îmbunătăţirii accesului şi eficienţei costurilor serviciilor de sănătate.

Alt domeniu în care au fost realizate progrese limitate este cel al concentrării investiţiilor pe politici cheie.

Citește și: O nouă țeapă marca ‘Gigi Becali’! Atenție, români, cineva își bate joc de voi!

Progrese limitate au avut loc în consolidarea prioritizării proiectelor şi pregătirea investiţiilor publice.

Unele progrese au avut loc în implementarea strategiei naţionale de achiziţii publice.

România nu a realizat însă progrese în îmbunătăţirea predictibilităţii procesului decizional şi nici în îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat.

Citește și: Elisabeta Lipă a rămas fără cuvinte! Angajaţii CNS Snagov sunt speriaţi şi disperaţi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.