Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană anunță: România îndeplinește condițiile pentru a adera la Schengen / DOCUMENT

schengen

Comisia Europeană a răspuns, marți, 3 februarie, prin intermediul comisarului european privind Migrația și Afacerile Interne, Dimitris Avramopoulos, unui apel făcut de europarlamentarul PSD Victor Negrescu în care acesta a solicitat oficialilor europeni să reacționeze în fața respingerii afișate de unii politicieni pentru aderarea României la Schengen.

Astfel, Comisia Europeană a subliniat că sprijină deplin accederea României în Schengen încă din iunie 2011, când Consiliul European a concluzionat că România îndeplinește toate condițiile bazate pe criterii obiective, se arată în răspunsul oficial al Comisiei Europene, trimis în numele președintelui Jean-Claude Juncker de către comisarul european privind Migrația și Afacerile Interne, Dimitris Avramopoulos.

„Vă asigurăm că din iunie 2011, când Consiliul a ajuns la concluziile că România și Bulgaria îndeplinesc cerințele pentru a se alătura Schengen, Comisia a sprijinit deplin extinderea Schengen pentru ambele țări. Aceste concluzii sunt bazate pe un mecanism de evaluare obiectiv, uniform și amănunțit aplicat în mod egal pentru toți. Comisia continuă să susțină repetat această poziție la orice ocazie potrivită.

Nu există nicio legătură legală între extinderea Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare. [...] Mecanismul de Cooperare și Verificare are un scop diferit. Acest lucru a fost subliniat de către Comisie în mai multe rânduri”, se arată în răspunsul oficial al Comisiei Europene.

Oficialii europeni mai susțin că evaluarea privind Schengen a celor două state este efectuată de către Consiliu, fiind nevoie de unanimitate, și că Executivul European nu sprijină legătura dintre accederea la Schengen și procesul MCV.

În apelul său către Comisia Europeană, Victor Negrescu a susținut că o poziție a fostului premier francez, François Fillon, potrivit căreia României nu trebuie să i se permită accesul în spațiul Schengen deoarece reprezintă sursa unui flux masiv de migranți, este „împotriva principiilor fundamentale ale Uniunii Europene și vine în contradicție cu dreptul câștigat al României de a adera la spațiul Schengen”.

De asemenea, europarlamentarul PSD a atras atunci atenția că „singurele impedimente țin de voința politică, iar astfel de afirmații făcute la nivel înalt într-un stat membru amplifică aceste impedimente, sunt profund incorecte și discriminatorii și nu fac decât să încurajeze discursul extremist, cu care se confruntă UE în acest moment și care trebuie stopat cu orice preț”.

content-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.